Nijb vreeman close 1112

5 december 201216:53

Door Joep Meijsen

Vreeman: verdeling subsidies 'schandalig'

Bondsvoorzitter Ruud Vreeman is woedend over de verdeling van de topsportsubsidies door NOCNSF. Volgens Vreeman getuigt de lijst van ‘willekeur’. Hij is dan ook van plan in beroep te gaan tegen de aangekondigde verdeling.

Dat zegt Vreeman tegen IJshockey.com. NOCNSF maakte gisteren de verdeling van de topsportgelden bekend. Daarbij blijkt ijshockey te zijn ingedeeld in de categorie sporten waarvan de subsidie wordt teruggebracht naar nul. Volgens een woordvoerder van de sportkoepel komt dit door het gebrekkige olympische perspectief van de ijshockeysport in Nederland. ‘Als er sprake is van vooruitgang, komt ijshockey wellicht weer in aanmerking voor subsidies. Zo wordt er op dit moment een talentvolgsysteem opgezet, dat resultaat kan hebben’, zegt de woordvoerder. Subsidies rond onder meer breedtesport blijven wel bestaan.

NOCNSF besloot enige tijd geleden het aantal topsportprogramma’s terug te brengen van de huidige 180 naar 55. In totaal krijgen nu nog maar 33 bonden geld voor dit soort programma’s. Dit zijn programma’s met veel medaillekansen op Olympische Spelen, sporten met veel potentie of talent. Het totale budget blijft daarbij gelijk. De Nederlandse IJshockeybond had op verzoek van NOCNSF een uitgebreid plan ingediend, dit heeft echter niet geresulteerd in opname in het topsportprogramma.

‘Schandalig’, is de eerste reactie van Vreeman op de verdeling. ‘De besluitvorming lijkt zeer willekeurig als je kijkt naar de verdeling van de gelden. Zo staan zowel mannen- als vrouwenvolleybal lager op de wereldranglijst dan de ijshockeyers, maar zij krijgen wel geld. De damesbasketballers staan zeventigste in de wereld en daar wordt wel geld voor vrijgemaakt. Geld waar wij ook zeer mee geholpen zouden zijn met onze nationale teams.’

NOCNSF wil volgens Vreeman nog wel wat doen voor het CTO en de voorbereiding van de nationale mannenploeg op het kwalificatietoernooi in Bietigheim-Bissingen in februari, maar daar blijft het bij. ‘We gaan kijken welke mogelijkheden tot beroep nog voor ons open staan, want deze beslissing deugt gewoon niet. Want er liggen wel degelijk kansen voor het ijshockey over enkele jaren.’