Maribor 2018 winst Mexico

4 april 201815:46

Door Joep Meijsen

Vrouwen blijven op kampioenskoers

De Nederlandse ijshockeyvrouwen rekenden woensdag eenvoudig af met Mexico en blijven daarmee op kampioenschapskoers op het WK in Maribor. Vrijdag volgt de 'finale' van het toernooi tussen de vrouwen van Nederland en Groot-Brittannië.

De Britten spelen later vandaag nog en zijn eveneens nog ongeslagen. Het resultaat van die ontmoeting maakt echter voor Nederland niet zo veel uit, onderling resultaat geeft in IIHF-competities de doorslag als teams gelijk eindigen in punten. Nederland zou bij eventueel verlies van de Britse vrouwen in reguliere speeltijd in hun wedstrijd tegen Slovenië genoeg hebben aan het halen van overtime om te promoveren. Ook wanneer de Britten winnen of verliezen in overtime biedt dit nog extra mogelijkheden voor Oranje.

Om in die positie te komen moest Nederland vanmiddag eerst afrekenen met Mexico, wat op professionele wijze werd gedaan. Oranje kwam al vroeg op voorsprong, breidde dit in de tweede periode verder uit en liep in het slothoofdstuk uit naar een ruime 7-0 overwinning. Julie Zwarthoed had drie goals en een assist voor Nederland, terwijl captain Savine Wielenga twee goals en twee assists voor haar rekening nam.

De andere doelpunten van de Oranje-vrouwen werden gescoord door Nicky Tjin-a-Ton en Maree Dijkema. Kayleigh Hamers en Michelle Noe pikten ieder twee assists mee. Nadia Zijlstra had in het doel bij Nederland een rustige middag. Mexico schoot slechts vier keer op doel en de doelvrouw van de nationale ploeg stopte ze allemaal voor de shutout.

Het duel tussen de Nederlandse en Britse vrouwen staat voor vrijdagmiddag op het programma en zal voor de fans in Nederland ook weer via een livestream te volgen zijn.