Ntvu18 08 2

23 januari 202019:41

Door bart.rylant@gmail.com

Vrouwen U18 winnen generale tegen Kazachstan

Komende zaterdag 25 januari gaat in IJssportcentrum Eindhoven het wereldkampioenschap ijshockey voor U18 vrouwen, Division II group A, van start. Vijftig uur voor aanvang van het toernooi speelde het Nederlands team een generale repetitie tegen Kazachstan, op dinsdagavond 28 januari de laatste tegenstander van Oranje tijdens dit WK.

Dit laatste oefenduel werd door de Nederlandse meisjes gewonnen met 3-1 (0-1, 1-0, 2-0). De eerste tien minuten waren duidelijk voor Kazachstan, dat scherp en agressief van start ging. Het resulteerde in een snelle 1-0 voorsprong voor de tegenstander van Oranje. Naarmate de eerste periode vorderde kwam Nederland echter steeds beter in z’n spel en kwam er balans tussen beide teams. In de tweede en vooral derde periode gooide Nederland alle schroom van zich af. Op een klein aantal schoonheidsfoutjes na kwam Kazachstan amper nog tot kansen. Oranje liet zich niet meer overdonderen en de agressie bleef beperkt tot de spelersbank, waar de coach van Kazachstan enkele van haar speelsters soms op een woedeuitbarsting trakteerde.

Nederland werd in het midden van de wedstrijd sterker en kort voor de tweede pauze bracht Milly van Meerkerk de 1-1 op het scorebord. In de derde periode was Oranje nog iets dominanter en kwam het via een verrassend afstandschot van Zoë Strijland op voorsprong. Kort daarna werd Fleur Kivits na een mooi uitgespeelde aanval in stelling gebracht. Zij wist de open kans voor het vijandelijke doel op waarde te schatten en bracht de 3-1 eindstand op het scorebord.

Beeld: Archieffoto

Het was belangrijk om dit oefenduel te spelen. De spanning is er nu af. We gaan met vertrouwen het toernooi in.

Chemie

De coaches Myrthe Martens en Amy-Lynn Moors krijgen tijdens dit WK assistentie van Cloë Keijzer. Het drietal kijkt tevreden terug op dit laatste oefenduel. ‘Er zijn altijd verbeterpunten, maar in zijn algemeenheid zijn we tevreden’, zegt Myrthe Martens. ‘De inzet is goed en de meiden willen werken voor elkaar. De chemie in het team is aanwezig. We moeten alleen nog wat doen aan die paar individuele foutjes. Die moeten we er uit zien te krijgen.’

De coaches zagen dat Kazachstan erg scherp van start ging. Myrthe Martens: ‘We zijn te makkelijk begonnen. Verder heb ik bij sommige speelsters wel wat spanning gezien. Je zag dat het na dat moeilijke eerste deel van de wedstrijd een stuk beter ging. Het was belangrijk om dit oefenduel te spelen. De spanning is er nu af. We gaan met vertrouwen het toernooi in.’

Er zijn nog wat verbeterpunten, maar in zijn algemeenheid kijkt het drietal tevreden terug op de voorbereiding van hun team. Maar hoe zit het met de concurrentie?

Nu alle vier de deelnemende landen een oefenwedstrijd hebben gespeeld in Eindhoven is iets meer duidelijk geworden over de sterkte van de teams. ‘Je moet altijd voorzichtig zijn, maar mijn eerste indruk is dat Kazachstan onze grootste concurrent wordt. Daarna volgen Chinese Taipei en Australië’, aldus Myrthe Martens.

Als de coach gelijk krijgt wordt de wedstrijd Nederland-Kazachstan op dinsdagavond 28 januari mogelijk een regelrechte finale.

Kaartverkoop

Er zijn voor het WK verschillende kaarten te koop. Een passe-partout met recht op toegang voor alledrie de speeldagen kost €20,00, exclusief servicekosten. Er zijn verder dagkaarten te koop voor €7,50, exclusief servicekosten. Kinderen t/m 12 jaar hebben op vertoon van hun legitimatiebewijs gratis toegang, indien zij onder begeleiding van een betalende volwassene het toernooi bezoeken.

De kaartverkoop verloopt via Ticketpoint >>>

Tekst: Peter van Oirschot

Logos Wkvrouwenu18 Final