Teamfoto Nederlands Vrouwenteam Schiphol 2019

2 december 201920:18

Door Joep Meijsen

Vrouwenteam in race voor steun TEAMKPN Sportfonds

Het Nederlandse vrouwenijshockeyteam is in de race voor steun van het TEAMKPN Sportfonds. Volgende week wordt duidelijk of de nationale ploeg in aanmerking komt voor een bijdrage.

Het Nederlands Vrouwenteam schreef in april van dit jaar geschiedenis door in Beijing te promoveren naar Division IA van de IIHF, het tweede niveau ter wereld. Nederland hoort daardoor bij het vrouwenijshockey bij de beste zestien landen ter wereld. Het was de tweede promotie op rij voor de Oranjevrouwen, wat het kampioenschap van eerder dit jaar nog bijzonderder maakt. 'We hebben nu dertien wedstrijden op rij gewonnen internationaal. Dat is echt uniek', zei bondscoach Joep Franke daar toen over bij terugkomst in Nederland.

Van 12 tot en met 18 april speelt Oranje het volgende WK in het Franse Angers. Tegenstanders daar zijn behalve gastland Frankrijk ook Noorwegen, Oostenrijk, Slowakije en Zweden. Oranje opent het toernooi op 12 april tegen de nationale vrouwenploeg van Zweden. Een goede voorbereiding is van het grootste belang om te zorgen dat het Nederlands team optimaal aan het toernooi kan beginnen.

Land van topsporters

Dit is de reden waarom IJshockey Nederland bij het TEAMKPN Sportfonds heeft aangeklopt voor steun. Binnen dit fonds is jaarlijks een bedrag beschikbaar voor de tijdelijke ondersteuning van vertegenwoordigende sportteams. 'Nederland is een land van topsporters. Ieder jaar zijn er weer opvallende prestaties van nationale teams die je eigenlijk niet voor mogelijk had gehouden. Toppers die excelleren in hun sport, maar die soms niet de middelen hebben om zich volledig te kunnen concentreren op hun prestaties. Voor hen is er het TEAMKPN Sportfonds. Dit fonds helpt jaarlijks Ă©Ă©n of meer Nederlandse nationale sportteams verder', zo wordt het fonds omschreven.

Een beoordelingscommissie die is samengesteld uit mensen van KPN, een wetenschapper en coryfeeën uit de sport bepaald aan de hand van de aanvraag wie er in aanmerking komen voor steun en welk bedrag er wordt toegekend. Het gaat om het ondersteunen van projecten voor bepaalde tijd en maximaal een jaar aan ondersteuning.

Vijf sportteams in de race

Dit jaar zijn er vijf sportteams in de race voor ondersteuning door het TEAMKPN Sportfonds en is er in totaal een bedrag van €100.000 te verdelen. Op 10 december wordt duidelijk welke teams de steun van het fonds krijgen en om hoeveel geld het gaat.

Het zou niet de eerste keer zijn dat het Nederlandse ijshockey steun krijgt van het fonds. Het mannenteam kreeg enkele jaren geleden al een bijdrage om te helpen bij de de voorbereiding op het wereldkampioenschap in Belfast.