De Vegas Golden Knights zijn de 31e ploeg in de NHL en de eerste nieuwe franchise in de liga sinds de toevoeging van de Columbus Blue Jackets en de Minnesota Wild in 2000. Daarmee komt een einde aan jaren met een stabiele samenstelling van de NHL. Dat was in de jaren negentig wel anders. In 1999 kwamen al de Atlanta Thrashers in de liga, in 1998 de Nashville Predators, in 1993 de Florida Panthers en de Mighty Ducks of Anaheim, in 1992 de Ottawa Senators en Tampa Bay Lightning en in 1991 de San Jose Sharks.

Om deze nieuwe teams te voorzien van spelers mochten zij, gebonden aan regels, een keuze maken uit de selecties van andere teams. Die andere teams op hun beurt mogen trades maken met de nieuwkomers om te voorkomen dat bepaalde spelers gekozen worden, ook mogen zij een aantal spelers ‘beschermen’. Ook de Vegas Golden Knights mogen dus door middel van een draft hun selectie deels gaan samenstellen.

Draft picks die nog niet getekend hebben, alsmede spelers die één of twee seizoenen in de liga spelen vallen buiten de regeling. Daarnaast mochten teams zeven aanvallers, drie verdedigers en een goalie of acht spelers en een goalie beschermen. Vegas op zijn beurt mag één speler per team kiezen of een aanstaande free agent. In totaal moeten ze minimaal veertien aanvallers, negen verdedigers en drie goalies kiezen.

De lijsten met beschermde spelers zijn zondag bekend geworden, terwijl de Golden Knights uiterlijk woensdagochtend bij de NHL moeten melden. Deze zullen vervolgens in de avonduren bekend worden gemaakt tijdens de NHL Award Show, die in Las Vegas wordt gehouden en die live wordt uitgezonden op televisie.

Hier staan de lijsten van spelers die beschermd worden door hun teams >>>

Het is nog niet duidelijk welke clubs deals hebben gesloten met Vegas om bepaalde spelers niet te kiezen. Zo zouden de New York Islanders volgens de Canadese sportzender TSN zelfs een keuze in de eerste ronde van de draft betalen om te voorkomen dat spelers als Josh Bailey, Brock Nelson en Ryan Strome niet gekozen worden door de Golden Knights.

Toch zijn er onder de niet beschermde spelers een aantal interessante namen, mits er dus geen deal is. Zo heeft Florida ervoor gekozen om Jonathan Marchessault niet te beschermen, terwijl hij met dertig doelpunten hun topscorer was afgelopen seizoen. Anaheim heeft topverdediger Sami Vatanen beschikbaar, terwijl de Nashville Predators James Neal niet beschermd hebben.

Andere interessante spelers zijn mogelijk Eric Staal en Matt Dumba van de Minnesota Wild, alsmede Michael Grabner van de New York Rangers en David Perron van de St. Louis Blues. Ook onder de beschikbare goalies een aantal bekende namen, met kersverse Stanley Cup-winnaar Marc-Andre Fleury en Roberto Luongo van Florida als de bekendste namen. Andere interessante goalies voor Vegas zijn mannen als Petr Mrazak (Detroit), Philipp Grubauer (Washington), Antti Raanta (NY Rangers) en Jonas Korpisalo (Columbus).

The Hockey News deed alvast een zogenoemde Mock Draft namens de Golden Knights en legt meteen nog een aantal van de meer obscure regels rond de draft uit. >>>