Impressie ijsstadion Eindhoven
Impressie ijsstadion Eindhoven

20 november 201611:49

Door [email protected]

Wedstrijd in Eindhoven gestaakt; Zoetermeer, Luik en Herentals winnen

Leuven weigert aan tweede periode tegen Kemphanen te beginnen

Leuven Chiefs wilde zaterdag na twee match penalties niet aan de tweede periode beginnen van de wedstrijd in Eindhoven. Elders in het land werkte Zoetermeer zich langs Tilburg, deed Luik goede zaken in Groningen en won Herentals in Den Bosch. Een overzicht van de actie van zaterdagavond.

LummusLED Eindhoven Kemphanen- Chiefs Leuven

De wedstrijd tussen Eindhoven en Leuven duurde zaterdagavond maar één periode. In de slotminuten van de eerste doorgang liep Leuven tegen twee match penalties en drie doelpunten op, waarna de ploeg het voor gezien hield en niet meer op het ijs verscheen.

In een wedstrijd die steeds grimmiger werd, probeerde Leuven forward Martin Vachal in de 17e minuut een kopstoot uit te delen. Scheidsrechter Jean-Paul de Brabander deelde er een match penalty voor uit. Nog geen minuuut later volgde de tweede match penalty voor de Chiefs, voor een Slew-footing van Maxime Pellegrims. Deze vorm van tripping met de schaatsen wordt sinds een aantal jaar hard bestraft door zowel de NHL als de IIHF. Bekijk onderstaande video voor enkele voorbeelden. Onder de IIHF-regels staat hier standaard een match penalty op.

Eindhoven was door een doelpunt van Nick Verschuren al vroeg in de wedstrijd op 1-0 gekomen. In de dubbele powerplay die na de match penalties volgde zetten Mike Verschuren (2x) en Daniellus Nomanovas binnen twee minuten op een 4-0 voorsprong.

Leuven weigerde vervolgens om aan de tweede periode te beginnen, waarmee de wedstrijd in 4-0 eindigde. Het zal de Belgen in elk geval een geldboete, een verlies en mogelijk zelfs puntenaftrek opleveren.

Eindhoven blijft stevig aan kop in Poule A van de Beneliga, met de kanttekening dat het drie wedstrijden meer gespeeld heeft dan directe concurrenten Herentals en Zoetermeer. Leuven ziet in Poule B Luik de tweede plaats overnemen.

Silverdome Panters - Tilburg Trappers Toekomstteam

Zoetermeer perste er in eigen huis een nipte overwinning op Tilburg uit. Trappers kwam laat in de eerste periode nog wel op voorsprong dankzij een goal van Elia Urlings. Maar de thuisploeg verhing de bordjes in de tweede periode met goals van Joy Turpijn (op de powerplay) en Ludek Skop.

Panters gaf de voorsprong niet meer uit handen en behoudt zo de aansluiting op koploper Eindhoven. Zoetermeer heeft drie wedstrijden minder gespeeld dan de Eindhoven, maar loopt in verliespunten wel gelijk. Tilburg staat na zeven wedstrijden onderaan in Poule A.

GIJS Groningen - Bulldogs Liège

Luik klom in Poule B naar de tweede plek door een overwinning in en tegen Groningen. Bulldogs liep in de eerste periode uit naar een 0-3 voorsprong en die kwam in het restant van de wedstrijd niet in gevaar.

Garrett Brazier, Thomas Matheson (2x), Akim Ramoul, Gaetan Rondia en Bryan Henry (2x) tekenden voor de Belgische goals. Aan Groningse kant maakte Zahir Hup de 1-3 en scoorde Joey de Jong de 2-7 uit een penaltyshot. Ook Luik kreeg in de wedstrijd een penaltyshot, maar wist die niet te verzilveren.

Luik staat nu in punten gelijk met Den Haag, maar de Hagenaars hebben vier wedstrijden minder gespeeld. Groningen blijft met drie punten gedeeld laatste in de poule.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - KwadrO HYC Herentals

Herentals is hard onderweg naar de koppositie in Poule A van de Beneliga. De Belgen zetten in Den Bosch de hekkensluiter van Poule B opzij met een 2-6 overwinning.

Jacob Laliberté had twee goals en twee assists voor HYC, terwijl Mitch Morgan een goal en twee assists bijdroeg. Jordy van Dijck, Dries Leirs en Jenne van der Velde scoorden de andere Belgische goals. Mark Schra was verantwoordelijk voor de twee Bossche goals.

Met drie wedstrijden minder gespeeld, staat Herentals nu maar vier punten achter op Eindhoven.

Update: De uitslag van Eindhoven tegen Leuven is nu door de NIJB uit de standen verwijderd, waardoor de vermelde onderlinge verhoudingen op dit moment niet meer kloppen.