Trappers smith 0809

11 januari 200900:00

Weinig spanning op zondag

Het was geen saaie zondag maar de wedstrijden waren bepaald niet spannend te noemen. Amsterdam en Tilburg boekten grote zeges op Groningen en Eindhoven. Geleen boekte een regelmatige 4-2 zege op Nijmegen.

Eindhoven - Tilburg

De Brabantse derby bleef alleen gedurende de eerste periode spannend. Beide teams gingen rusten met een 1-1 tussenstand maar in de tweede periode liep Tilburg uit naar een grote voorsprong. Belangrijker en slechter nieuws kwam voor Tilburg in de eerste minuut van de tweede periode. Matt Smith werd door een stick in het gezicht geraakt. De Canadees verloor daarbij twee voortanden en liep waarschijnlijk ook een scheur in het gehemelte op.

Dennis Donders kreeg de straf voor de overtreding op Matt Smith maar was volgens ooggetuigen niet de dader. Donders kreeg overigens vijf minuten plus een game misconduct. In de daaropvolgende powerplay gaf Niko Suoraniemi Tilburg een 1-2 voorsprong en was daarmee het hek van de dam. Via drie treffers van Taggart Desmet en een treffer van Stanislav Nazarov liep Trappers simpel uit naar een veilige 1-6 voorsprong. Aan het einde van de tweede periode raakte Tilburg nog een speler kwijt. Mark Donders mocht met een game misconduct voor roughing ook naar de kleedkamers net als zijn broer Dennis.

Door het scoreverloop in de tweede periode was de slotperiode van geen enkel belang meer. Bob Teunissen en Don Nichols scoorden nog voor de bezoekers terwijl Peter Wickström de tweede Eindhovense treffer liet noteren. Door de 8-2 zege komt Tilburg weer langszij bij HYS Den Haag aan de kop van de ranglijst. Eindhoven blijft door de nederlaag op de achtste plaats.

Amsterdam - Groningen

Amsterdam zette de goede reeks van de laatste weken weer voort. Thuis won Tijgers met 7-1 van Groningen Grizzlies dat de laatste weken ook al zo goed op dreef is. De recente vorm van Amstel Tijgers doet weer denken aan het begin van de bekercompetitie toen Amsterdam lange tijd bovenaan stond en uiteindelijk op een keurige vierde plek eindigde. De komst van Alexander Hult en Eric Thomassian zal ongetwijfeld een factor spelen want beide spelers zijn een versterking en verrijking voor de Nederlandse competitie.

Na zes minuten spelen opende Amsterdam de score via een powerplaygoal van verdediger Jordy van Oorschot. Binnen een minuut na de eerste treffer verdubbelde Eric Thomassian de voorsprong voor de thuisploeg. Thomassian bevestigde zijn kwaliteiten en zou de avond besluiten met een goal en drie assists.

In de tweede periode besliste Amsterdam deze wedstrijd. Via Bryan Hoogenraad, Marcel Kars en Brent Janssen liep Amsterdam uit naar een comfortabele 5-0 voorsprong. Voor Hoogenraad was het zijn eerste treffer in de eredivisie. De 20-jarige Amsterdammer wist eerder dit seizoen wel eenmaal te scoren in de bekercompetitie.

Na 33 minuten redde Zahir Hup de eer voor Groningen. Hup scoorde daarmee zijn tweede seizoenstreffer. Opvallend genoeg scoorde Hup de avond ervoor zijn eerste seizoensgoal. Het mocht Groningen verder niet baten want in de derde periode liep Amsterdam nog verder uit. Marcel Kars en Kent Merriam zorgden voor de 7-1 eindstand.

Geleen - Nijmegen

Eaters Geleen boekte een prima zege op bekerfinalist Nijmegen Devils. De Limburgers legden de basis voor de overwinning in de eerste periode. Overigens traden beide ploegen aan met slechts twee aanvalslijnen. Lance Herauf opende de score voor Geleen in de zesde minuut, zijn achtste goal in elf wedstrijden in de eredivisie.

Steve Farrer strafte een slordigheid van Nijmegen af in de achttiende minuut. De Nijmegenaren ontvingen ironisch genoeg een straf voor too many men. Geleen profiteerde optimaal en Farrer verdubbelde de voorsprong voor Geleen.

Halverwege de tweede periode leek de wedstrijd gespeeld. De topscorer van Eaters Jake Brenk deed zijn oude ploeg pijn en tilde de stand naar 3-0. Toch gaf Nijmegen niet op en kwam het al snel voor het eerst op het scorebord. De solide verdediger Stephan Kreuzmann scoorde tijdens een Nijmeegse powerplay en tekende daarmee voor zijn zevende goal in dienst van Devils.

Tot overmaat van ramp liepen beide ploegen in de eerste minuut van de derde periode nog tegen meer schade aan. Lambert Keulen en Dave Stappershoef besloten de handschoenen uit te trekken. Beide spelers mochten inrukken met een match penalty en zullen dus de komende twee wedstrijden moeten missen. Zeven minuten later deelde Geleen nu wel de beslissende tik uit. Nathan Daly wist op aangeven van Jake Brenk de vierde Limburgse treffer te scoren. De 33e goal van TJ Sakaluk bleek daarna slechts goed voor de statistieken en voor de 4-2 eindstand.

Geleen krijgt door de winst de tegenstander weer in het zicht op de ranglijst. Geleen staat nog maar twee punten achter Nijmegen en heeft nog een wedstrijd tegoed. Woensdagavond ontmoeten beide ploegen elkaar weer, ditmaal in het Nijmeegse Triavium.