Trappers weise point hyc 191012

20 oktober 201200:52

Door Joep Meijsen

Weise debuteert met snelle goal

Dale Weise had vrijdagavond maar weinig tijd nodig om Tilburg in extase te brengen. In zijn allereerste shift, na 34 seconden in de wedstrijd werkte de speler van de Vancouver Canucks al een assist van Josh Prudden van dichtbij achter Bjorn Steijlen. Het was zonder meer het hoogtepunt van een door Tilburg met 4-1 gewonnen wedstrijd.

Het was een enorm drukke week in Tilburg. De aankomst van Weise, het aanvragen en ontvangen van een visum voor Canadese vakantiewerkers in Nederland zodat de nieuwe sterk ook legaal kon spelen en een voor het Nederlandse ijshockey in recente tijden ongekende golf aan media-aandacht. Zelfs de camera’s van Studio Sport hadden vrijdag de weg naar Stappegoor gevonden.

Ook het publiek was uitgelopen voor de komst van een echte NHL-speler in het shirt van Trappers, die door coach Barry Smith in een lijn was geplaatst met Josh Prudden en Peter van Biezen. Ruim tweeduizend toeschouwers namen plaats in Stappegoor, ruim vijfhonderd meer dan vorige week en een record voor de eredivisie dit seizoen. Het opgekomen publiek werd op zijn wenken bediend met dat razendsnelle doelpunt van Weise in de openingsfase. Dit vormde echter niet het begin van een wervelende ijshockeyshow van Trappers.

Herentals kwam luttele minuten na de treffer van Weise op gelijke hoogte via een powerplaygoal van Greg Eskedjian, een Canadees met slechts 29 wedstrijden ervaring op lager profniveau op zijn naam voor zijn komst naar de regerende Belgische kampioen. Als Herentals wat zorgvuldiger was omgesprongen met de kansen, had er zelfs wellicht een stuntje ingezeten voor de manschappen van Bill Morgan.

Doelman Ian Meierdres van Tilburg bracht redding in verschillende situaties waarin hij spelers van Herentals alleen op hem af zag komen. De nationale doelman speelde ook een belangrijke rol bij het onschadelijk maken van de overige Herentalse powerplays. Aan de andere kant van het ijs had Bjorn Steijlen ook duidelijk een betere dag dan een week eerder toen Tilburg in Herentals nog met een 0-7 nederlaag van het ijs stapte.

Trappers kwam na elf minuten spelen weer op voorsprong via een prima goal van Nick de Ruijter. Maarten Brekelmans bediende hem subliem van achter het net voor een ijshockeydoelpunt uit het boekje. De tweede assist was voor Floris van Lieshout, die de eerste assist in zijn eredivisieloopbaan op zijn naam bracht.

Maar echt hoogstaand wilde de wedstrijd niet worden, maar dat was deze keer niet zo erg. Er viel voor de aanwezigen genoeg te zien aan de 24-jarige debutant. Een speler die in zijn eerste wedstrijd meteen veel werklust toonde, beschikt over een soepele schaatstechniek en die een paar stevige checks uitdeelde. Met een dansje na afloop van de wedstrijd op het ijs liet hij bovendien zien blij te zijn met Tilburg en het feit dat hij voorlopig weer gewoon kan ijshockeyen.

Trappers scoorde in het restant van de wedstrijd nog twee keer. In de tweede periode via Diederick Hagemeijer, met een assist van Weise, terwijl Josh Prudden met een vernietigend schot vier minuten voor tijd de eindstand op het bord bracht.

Daarmee kwam een einde aan een uniek debuut. Twee jonge Tilburgse supporters op de tribune vatten de opwinding in hun stad over de komst van Weise kernachtig samen toen ze via een fotograaf beslag legden op een buiten het ijs geschoten wedstrijdpuck. ‘Wow. Een puck die is aangeraakt door een échte dinges’, schreeuwde één van de mannetjes.