Nijb logo

9 mei 201312:49

Door Joep Meijsen

Wim Kuit (88) overleden

De Amsterdamse ijshockeypionier Wim Kuit is vorige week op 88-jarige leeftijd overleden.

dt de ijshockeyvereniging Amstel Tijgers anno 1963 op zijn website. Kuit gold als een van de de grondleggers van het moderne ijshockey in Amsterdam, waarbij hij zich tot op hoge leeftijd heeft ingezet voor club en sport. Hij was onder meer actief als speler, trainer, coach en scheidsrechter.

Bij veel Amsterdamse ijshockeyers stond hij bekend als 'Oom Wim'. 'In Wim verliest de ijshockeywereld een gepassioneerd mens. Onze gedachten gaan uit naar zijn dochter Monique en wij wensen haar alle kracht om dit enorme verlies te verwerken', schrijft de Amsterdamse club. Kuit overleed op 1 mei en is intussen, volgens zijn wens, in besloten kring gecremeerd.

Kuit begon op 6-jarige leeftijd als ijshockeyer op de ijsbaan aan de Linneusstraat in Amsterdam en begin jaren zestig was hij een van de oprichters van Amstel Tijgers. In die tijd was hij ook actief als scheidsrechter. Van halverwege de jaren zestig tot 1997 was hij lid van de scheidsrechterscommissie van de ijshockeybond, waarbij hij vijftien jaar lang als referee-in-chief-fungeerde.

Eind jaren negentig vernoemde de Nederlandse IJshockeybond de prijs voor de meest waardevolle scheidsrechter in de eredivisie naar Wim Kuit. IJshockey.com wenst familie, vrienden en bekenden van Wim Kuit veel sterkte toe in de komende dagen.

Delen