13 april 200700:00

Door [email protected]

Winst en verlies voor Belgen

De Belgische nationale ploeg is het wereldkampioenschap in Zagreb begonnen met een winst en een verliespartij. De nederlaag tegen gastland Kroatië betekent waarschijnlijk dat de kans op promotie verkeken is, een medaille moet echter mogelijk zijn voor de rode ijsduivels.

De ontmoeting met Kroatië op de openingsdag van het wereldkampioenschap Division II was een bijzonder doelpuntrijke, met liefst zeventien doelpunten. Helaas voor de ploeg van bondscoach Gil Paelinck vielen er daarvan dertien achter de goalies Bjorn Steijlen en zijn vervanger Ben Morgan. Voornaamste plaaggeest was Mato Mladjenovic die drie treffers voor zijn rekening nam. Kresimir Svigir had een goal en drie assists namens de Kroaten.

Voor België trof Bjorn Nuyts twee keer doel, terwijl ook Tim Vos en Niki de Herdt het net wisten te vinden. België was met enig optimisme afgereisd naar Zagreb na een goede wedstrijd tegen Nederland afgelopen weekeinde, waarin maar met minimaal verschil werd verloren. Kroatië was vorig jaar de degradant in de poule van Nederland en gold voor het toernooi al als de favoriet voor promotie.

Die status is ijshockeydwerg Bulgarije niet gegund. Donderdag pakte België een eenvoudige 6-0 zege op de Bulgaren, waarbij Bjorn Steijlen met zestien saves voor de shutout tekende. Seppe Sysmans was met twee goals het trefzekerst namens de rode ijsduivels. Ook Vincent Morgan, Sjef Szarzynski, Niki de Herdt en Jan Mertens wisten de Bulgaarse doelman Konstantin Mihaylov te verschalken.