Publiek wk

22 april 201821:29

Door Joep Meijsen

WK-preview: de tegenstanders

Het wereldkampioenschap in Tilburg begint maandag om 13.00 uur. Nederland speelt 's avonds om 20.00 uur zijn eerste wedstrijd tegen China. IJshockey Nederland blikt vooruit naar het toernooi en stelt de tegenstanders van Oranje aan u voor.

Australiƫ

Aantal ijshockeyers: 2970
Aantal ijsbanen: 19
World Ranking: 33

Vorig jaar: Australiƫ speelde vorig jaar in Division IIA en won daar de zilveren medaille. De ploeg won zijn wedstrijden tegen Serviƫ, IJsland, Spanje en Belgiƫ, maar verloor met 5-1 van de latere promovendus Roemeniƫ. Met zeven assists was Lliam Webster de topscorer van de ploeg, terwijl Josef Rezek vijf goals en een assist had. Anthony Kimlin keepte alle wedstrijden met een savepercentage van 91,88 procent.

Dit jaar: Het is altijd afwachten of iedereen uiteindelijk aanwezig is, maar de goalie en topscorers van vorig jaar maken weer deel uit van de selectie. Alle spelers in die selectie spelen in Australiƫ zelf, al zijn sommige spelers daar niet geboren en profiteren sommige spelers van het verschillende seizoen in Australiƫ om ook elders te spelen. Per Daniel Goransson speelde ooit op het tweede niveau in Zweden, Josef Rezek op het tweede niveau in Tsjechiƫ. De ploeg haalde vorig jaar zilver, nadat het jaar daarvoor promotie was bereikt. De bekendste Australische speler, Nathan Walker, die dit jaar zijn debuut maakte in de National Hockey League, staat niet op de entry list.

Opvallende naam: Fans van Den Haag en Nijmegen zullen zich wellicht Matt Armstrong nog herinneren. Hij speelde als import uit Canada in 2006-07 in Den Haag en twee seizoenen later in Nijmegen. Met die laatste ploeg won hij de nationale beker. Hij is inmiddels 35 jaar oud en speelt al jaren in Australiƫ, waardoor hij voor die nationale ploeg gekwalificeerd is.

Bondscoach: De 49-jarige Brad Vigon, geboren in de VS, begint aan zijn derde WK als hoofdcoach van Australiƫ. Speelde in een grijs verleden voor Dordrecht Lions en later jaren in Australiƫ.

Laatste ontmoeting: Toen Nederland twee jaar geleden in Division IIA speelde was Australiƫ daar niet bij. Voor de laatste ontmoeting moeten we terug naar 2011-12, toen Nederland in het Poolse Krynica tegen Australiƫ speelde. Nederland won dat duel met 6-2. Kevin Bruijsten scoorde twee keer, terwijl ook Diederick Hagemeijer, Mike Dalhuisen, Marcel Kars en Marco Postma tot scoren kwamen. Ian Meierdres maakte 20 saves.

Belgiƫ

Aantal ijshockeyers: 2316
Aantal ijsbanen: 16
World Ranking: 32

Vorig jaar: Belgiƫ speelde vorig jaar in Division IIA en eindigde daar op de vierde plaats met twee overwinningen en drie verliespartijen. De Belgen verloren de openingswedstrijd tegen Roemeniƫ met 9-1, maar wonnen later in het toernooi van Spanje en IJsland. Met twee goals en zeven assists was Mitch Morgan de topscorer van de ploeg, terwijl zijn broer Vincent Morgan drie goals en vier assists noteerde. Arthur Legrand keepte drie van de vijf wedstrijden met een savepercentage van 82,76 procent.

Dit jaar: Van Belgiƫ is op het moment van schrijven alleen de entry list bekend en daar staan alle bekende namen op. Interessante namen in die selectie zijn Sam Verelst (Duisburg) en Dennis Swinnen (Ingolstadt, DEL), waarbij Verelst al in een van de oefenwedstrijden tegen Nederland speelde. Vincent Morgan heeft zijn loopbaan beƫindigd en ontbreekt dus zeker. Mitch Morgan had in de Beneliga een zeer productief seizoen met 62 punten in 22 wedstrijden.

Opvallende naam: Dan komen we toch uit bij Sam Verelst uit Antwerpen, die echter al vanaf de jeugd in Duitsland speelt. Hij speelde zelfs kort in de DEL voor de Hamburg Freezers, maar de 27-jarige aanvaller was vooral jaren actief op het tweede niveau in Duitsland en de laatste jaren een bekend gezicht in Tilburg als speler van Herne en Duisburg. Bij die laatste club was hij afgelopen seizoen een teamgenoot van Raphael Joly.

Bondscoach: Gil Paelinck is een Belgische-Canadees die vele jaren een vaste waarde was in Leuven en de Belgische nationale ploeg, maar ook ooit kortstondig in Geleen speelde. Hij in het verleden al eens bondscoach, maar begint nu aan zijn tweede toernooi in de huidige reeks.

Laatste ontmoeting: Nederland en Belgiƫ komen elkaar regelmatig tegen in oefenwedstrijden. Alleen afgelopen maanden al vier keer. De laatste WK-wedstrijd was twee jaar geleden in het Spaanse Jaca toen Nederland op de slotdag met 6-2 won. Ronald Wurm en Julian van Lijden scoorden ieder twee keer, terwijl ook Jeffrey Melissant en Joey Oosterveld doel troffen.

China

Aantal ijshockeyers: 12,060
Aantal ijsbanen: 425 (221 outdoor)
World Ranking: 37

Vorig jaar: China won zijn vijf wedstrijden vorig jaar in Division IIB in Auckland met 29 doelpunten voor en 12 tegen om zo kampioen te worden en terug te promoveren naar Division IIA. Cheng Zhang was met vier goasl en drie assists de topscorer van de ploeg Tanxiang Xia en Hao Zhang verzamelden ieder zes punten. Zehao Sun keepte alle vijf de wedstrijden met een savepercentage van 91,89 procent.

Dit jaar: Het grootste deel van de entry list van China bestaat uit spelers die Kunlun Red Star als clubnaam hebben meegekregen. Dat lijkt indrukwekkend, aangezien die club in de KHL speelt. De enige speler die echter daadwerkelijk KHL heeft gespeeld is de 19-jarige Amerikaanse Canadees Rudi Ying, maar dat was twee jaar geleden. Het Chinese ijshockey probeert echter wel snel te verbeteren, met de Olympische Spelen in Beijing in aantocht en heeft ook teams op het tweede niveau in Rusland en op het hoogste jeugdniveau in Rusland. Maar ook in die teams spelen buitenlanders de hoofdrol. Zo speelden bij KRS Heilongjiang onder meer zestien Russen en twaalf Canadezen

Opvallende naam: Slechts een klein deel van de spelers in China is volwassen en ook de nationale ploeg is gemiddeld jong. De Amerikaanse-Chinees Rudi Ying is de aanvoerder van de U20 van China en scoorde acht keer, met zes assists op het WK waar recent ook Nederland actief was. Hij deed ook al wat ervaring op in de KHL en speelde afgelopen seizoen 42 wedstrijden in de VHL, waarin hij twee keer scoorde. Speelde in de jeugd in verschillende jeugdligaā€™s in Canada en de Verenigde Staten. Bondscoach: De Fin Jyrki Aho won in eigen land een paar jaar geleden de Coach van het Jaar Award. Hij was de afgelopen jaren actief als coach op het hoogste niveau in Finland, maar werd gedurende het afgelopen jaar ontslagen van ƄssƤt. Hij debuteert op dit kampioenschap als hoofdcoach van China. Daarmee heeft China een bondscoach vastgelegd met veel ervaring.

Laatste ontmoeting: China degradeerde twee jaar geleden tijdens het WK in Jaca. Nederland had toen weinig moeite met de Aziatische tegenstander, die met 9-0 aan de kant werd gezet. Julian van Lijden had drie goals, Jasper Kick trof twee keer doel en Alan van Bentem had een goal en twee assists. Sjoerd Idzenga en Ruud Leeuwesteijn deelden de shutout.

IJsland

Aantal ijshockeyers: 566
Aantal ijsbanen: 3
World Ranking: 34

Vorig jaar: IJsland won vorig jaar twee wedstrijden, wat genoeg was om degradatie te voorkomen op de vijfde plaats. De ploeg won met 2-3 van Spanje en verraste alles en iedereen door met 2-0 te winnen van Roemeniƫ, dat uiteindelijk promoveerde. Robin Hedstrom was de topcorer van de ploeg met vijf punten, terwijl Dennis Hedstrom vrijwel het hele toernooi keepte voor een savepercentage van 89,24 procent.

Dit jaar: Dennis Hedstrom ontbreekt dit seizoen bij een ploeg die een mix is van jonge en heel ervaren spelers. Zo speelde Invar Johnsson al negentig WK-wedstrijden voor IJsland. Bij Nederland is dat, ter vergelijking, Kevin Bruijsten met 49. Veel bekende namen zitten er niet tussen, maar de 17-jarige Axel Orongan, die vrijdag scoorde tegen Nederland, speelt bijvoorbeeld op het hoogste U18-niveau in Zweden, terwijl Elvar Olafsson en Kristjan Kristinsson op jeugdniveau in Canada spelen. Doelman Dennnis Hedstrƶm speelt op lager niveau in Zweden.

Opvallende naam: Doelman Dennis Hedstrƶm is al sinds 2008 de vaste keuze in de nationale ploeg van IJsland. Hij heeft zowel de IJslandse als de Zweedse nationaliteit en werd opgeleid bij topclub VƤxjo Lakers. Sindsdien speelde hij meestal op lager niveau in Zweden, met uitstapjes naar lagere divisies in Oostenrijk en Frankrijk.

Bondscoach: De Tsjech Vladimir Kolek debuteert als bondscoach bij IJsland. Hij was eerder dit jaar al bondscoach van de U20 in het land en in het verleden assistant-coach bij Slavia Praag en lange tijd hoofdcoach op het tweede niveau in Finland.

Laatste ontmoeting: Nederland won afgelopen vrijdag in een oefeninterland al van IJsland, maar de laatste ontmoeting in WK-verband was in Jaca in 2016. Nederland won toen met 3-0 dankzij goals van Raphael Joly, Max Hermens en Kevin Bruijsten. Dennis Hedstrƶm maakte toen vijftig saves, terwijl Sjoerd Idzenga er 25 maakte voor zijn shutout.

Serviƫ

Aantal ijshockeyers: 785
Aantal ijsbanen: 4 (1 outdoor)
World Ranking: 30

Vorig jaar: Serviƫ won in Galati de bronzen plak in Division IIB. Het team boekte een wel heel ruime 2-9 overwinning op Belgiƫ en was te sterk voor IJsland. Tegen Australiƫ en Spanje werd in extra tijd verloren. Marko Sretovic was met drie goals en zes assists de topscorer, Nemanja Vucurevic had vijf goals en drie assists. Asenije Rankovic keepte alle wedstrijden met een save percentage van 90,38 procent.

Dit jaar: Serviƫ heeft een zeer diverse voorselectie samengesteld met veel spelers die uitkomen in de International Hockey League, een grensoverschrijdende competitie met ploegen uit verschillende staten die deel uitmaakten van het voormalige Joegoslaviƫ. Verder spelers die uitkomen op lager niveau in andere landen, zoals Denemarken, Italiƫ, Zwitserland en Oostenrijk. Ook zijn er jongens die als amateur in Canada spelen.

Opvallende naam: De meest ervaren speler in de selectie is de inmiddels 30-jarige Marko Sretovic die al in 2005 zijn debuut maakte bij de nationale ploeg van wat toen nog ServiĆ« en Montenegro heette. Hij speelt in het dagelijks leven al jaren op lager niveau in Zweden. In Division 2 (het vierde niveau) scoorde hij 18 keer en nam 20 assists voor zijn rekening in 30 wedstrijden. Hij loopt ook op zoā€™n 1,2 punt per wedstrijd in de Servische nationale ploeg.

Bondscoach: De Canadese Italiaan David Urquhard is met 33 jaar jaar de jongste bondscoach tijdens dit WK. Hi is al jaren assistant-coach bij McGill Univrsity en speelde daarvoor 130 wedstrijden in de AHL en 115 op het hoogste niveau in Italiƫ. Hij debuteert als hoofdcoach.

Laatste ontmoeting: Nederland trof Serviƫ in de openingswedstrijd van het WK in Jaca en liep uit naar een 3-0 voorsprong, alvorens de Serven terugkwamen tot 3-2. In de slotperiode werd echter niet meer gescoord. Max Hermens, Guus van Nes en Kevin Bruijsten scoorden de Nederlandse treffers, Sjoerd Idzenga maakte 29 saves.