NL Oranje training Vilnius

20 april 201408:57

Door Joep Meijsen

WK Vilnius - Dag 1: Live

Oranje opent op Eerste Paasdag het wereldkampioenschap in Vilnius in de avonduren tegen gastland Litouwen. IJshockey.com is er live bij en blikt vooruit naar een belangrijke eerste wedstrijd voor de ploeg van Chris Eimers.

Live audio van de wedstrijd (vanaf ongeveer 18.50 uur)


UPDATE: Kroatie heeft het openingsduel op het WK met 4-0 gewonnen van de Britten. De Kroaten speelden slim op de counter en hadden een uitstekende doelman. Beide teams zullen lastige tegenstanders worden voor Oranje.

Het Nederlands team werkte zaterdagavond in een enorm koude ijshal vlak buiten Vilnius de eerste training op lokatie af. Het contrast met het zonnige lenteweer buiten, met 23 graden en een blauwe lucht, was enorm. De training van het Nederlands team was naar de avond verplaatst vanwege problemen met het materiaal. Daardoor konden ook nog niet alle spelers meetrainen. 'Daar kun je een probleem van maken, maar het is beter om de focus te houden op de eerste wedstrijd van het toernooi', zei Chris Eimers nuchter na de training.

Hij heeft vertrouwen in het toernooi. 'Natuurlijk ontbreken er een paar jongens, maar we hebben hier een goede groep waarmee we een competitief toernooi kunnen spelen. Met Litouwen krijgen we meteen een interessante tegenstander. Voor die ploeg is de komst van Dainus Zubrus (New Jersey Devils, NHL, red) een behoorlijke stimulans', aldus de bondscoach. 'Tijdens het WK vorig jaar wonnen we met veel moeite van Litouwen, dus het wordt een interessante wedstrijd.'

Litouwen heeft een interessante mix van oud en jong. Naast de 35-jarige Zubrus, voor het eerst weer actief voor zijn land sinds het WK in Eindhoven in 2005, zijn ook veteranen als Darius Pliskauskas, Rolandas Aliukonis en Mindaugas Kieras weer van de partij. Zij speelden de afgelopen jaren vele wedstrijden tegen Nederland. Aan de andere kant zijn er ook volop jongere talenten in de ploeg van de Duitse bondscoach Bernd Haake, zoals Daniel Bogdziul die afgelopen jaar op het tweede niveau in Rusland speelde.

Opvallend is ook de ontwikkeling van doelman Mantas Armalis, die voor een belangrijk deel is opgeleid in Zweden. De 21-jarige goalie speelde een uitstekend seizoen voor Mora op het tweede niveau in Zweden en verdiende daarmee een transfer naar Djurgardens op het hoogste niveau in Zweden. De 22-jarige Nerijus Alisauskas speelde bovendien een goed seizoen voor de voormalige Duitse topclub EV Fussen in de Oberliga.

Nederland doet het dit jaar voor het eerst sinds in ieder geval begin jaren zeventig op een wereldkampioenschap zonder Nederlandse-Canadezen. Maarten Brekelmans heeft weliswaar een Amerikaanse geboorteplaats en een Amerikaans paspoort, maar is afkomstig uit de jeugdopleiding van Tilburg Trappers. Raphael Joly stelde zich niet beschikbaar voor dit kampioenschap en Marcel Kars is gestopt.

IJshockey.com doet al enkele jaren via live audio verslag van wedstrijden van het Nederlands team. Dit gebeurde meestal gedoogd door de organisaties van de verschillende toernooien, maar werd wel steeds lastiger. Dit was reden om voor het eerst de rechten officieel te kopen van het Zwitserse bureau InFront. Hiermee is een bedrag van 500 euro gemoeid. Dit is voor een low budget vrijwilligersorganisatie als IJshockey.com een fors bedrag, zeker in combinatie met de andere kosten die worden gemaakt voor het coveren van het Nederlands team.

Dit is aanleiding voor ons om een donatieknop toe te voegen aan de pagina met de livestream. Wij vragen luisteraars om een vrijwillige bijdrage om de kosten zo goed mogelijk te dekken. Donaties groot en klein ter ondersteuning van onze activiteiten worden bijzonder op prijs gesteld. Als dit een succes wordt, is het waarschijnlijk in de toekomst mogelijk om de audio aan te bieden in combinatie met een videostream. De kosten daarvoor liggen echter weer aanzienlijk hoger dan louter audio.

Het toernooi in de moderne, luxe Siemens Arena in Vilnius begint zondagmiddag met de ontmoeting tussen het met enkele KHL-profs versterkte team van Kroatië tegen de degradant van een niveau hoger, Groot-Brittannië. Die wedstrijd zal al snel duidelijkheid geven over de verhoudingen in het toernooi. In de namiddag ontmoeten Polen en Roemenië elkaar vervolgens. Oranje tegen Litouwen vormt het slotstuk van de openingsdag.


Foto:
Marco Spelten