NL 2014 Duik Meijerdres

21 april 201410:50

Door Joep Meijsen

WK Vilnius - Dag 2 Live

Nederland treft op de tweede dag van het wereldkampioenschap in Litouwen het sterk aan het toernooi begonnen Kroatië. Daarmee treffen twee teams in een verschillende ontwikkelingsfase elkaar. De ontmoeting begint Nederlandse tijd 15.30 uur.

Live audio van de wedstrijd (vanaf ongeveer 15.20 uur)

Update: Martijn Oosterwijk start namens Oranje. Ian Meierdres is geblesseerd aan zijn knie en zal dit toernooi niet meer in actie komen. Deniz Mollen wordt ingevlogen als vervanging.

Update 2: Groot-Brittannie wint met 4-1 van Roemenie.

Oranje heeft maar korte tijd om zich te herstellen van de nederlaag tegen het gastland op zondagavond. Nederland zal zich daarbij moeten richten op de positieve zaken die in het duel gebeurden. Zo was de achterstand na de eerste periode eigenlijk vooral te wijten aan een individuele fout in de opbouw en liep de tegenstander pas in de slotfase uit naar een grotere overwinning. Nederland slaagde er bovendien in verschillende fases van de wedstrijd in om Litouwen onder druk te zetten.

Met Kroatië treft Nederland een ploeg die met een overtuigende 4-0 zege op de Britten aan het toernooi is begonnen. De ploeg profiteerde van subliem keeperswerk van Mate Tomljenovic en een sterke defensie. Op de counter werden vervolgens de kansen met dodelijke effiency afgemaakt. Echter vooral in de eerste periode stond Kroatië lange tijd met de rug tegen de muur en mocht zich gelukkig prijzen niet flink op achterstand te worden gezet tegen de Britten.

Het ijshockey in Kroatië maakt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door, die wordt aangejaagd door het team in Zagreb. Die ploeg speelde eerst op niveau mee in Oostenrijk en maakte afgelopen jaar de overstap naar het miljoenenbal van de KHL. Die ploeg trekt veel spelers aan die recht hebben op een Kroatisch paspoort, waardoor de nationale ploeg de komende jaren naar boven kan kijken. Lang niet alle spelers zijn nu al speelgerechtigd voor het WK of zijn aanwezig, maar ook in de ploeg die nu in Vilnius aanwezig is, is de kwaliteitsimpuls duidelijk.

Defensief staan zogenoemde Cronucks als Alan Letang, Kenney MacAulay en Geoff Waugh hun mannetje, net als de in Duitsland geboren Sasa Martinovic. Aanvallend is aanvoerder Dario Kostovic, opgegroeid in Zwitserland, een belangrijke kracht. Verschillende van de 'gewone' Kroatische spelers hebben bovendien door hun betrokkenheid bij de ploegen in de Oostenrijkse liga en de KHL zich behoorlijk ontwikkeld.

Nederland is natuurlijk een land dat eigenlijk geen kritiek mag leveren op deze wat kunstmatige versterking van de nationale ploeg van Kroatië. Oranje heeft vele jaren gesteund op emigrantenkinderen en -kleinkinderen uit Canada en de Verenigde Staten. Omdat Nederlands-Canadezen tegenwoordig gewoon als import tellen de eerste jaren en clubs niet meer de budgetten hebben om topspelers naar Nederland te halen, neemt het aantal voor selectie beschikbare Ned-Cans echter al jaren af.

Nu Marcel Kars en Raphael Joly afwezig zijn, heeft Nederland voor het eerst in vele jaren weer een nationale ploeg die een reflectie is van het opleidingsproces in eigen land. Het contrast met de ontwikkeling in Kroatië is daarmee duidelijk. Het duel van vanmiddag wordt een wedstrijd tussen twee ploegen in een heel andere fase van ontwikkeling. En daarmee is het ook meteen een buitengewoon interessante ontmoeting. Interessant wordt de vraag of Ian Meierdres afdoende hersteld is om te starten.

IJshockey.com is er weer bij met live-audio en een uitgebreid wedstrijdverslag na afloop. Voor Nederland in actie komt, is er eerst het duel tussen de Britten en de Roemenen, twee teams die net als Oranje hun openingswedstrijd verloren. In de avond is er de burenruzie tussen Litouwen en Polen.

Foto's: Marco Spelten (meer foto's op Facebook)