NL 2014 rustdag TV toren

22 april 201422:08

Door Joep Meijsen

WK Vilnius - Dag 3 Rustdag

De derde dag in Vilnius was de eerste rustdag van het toernooi. Oranje werkte onder meer een ochtendtraining af, maar het was ook een gelegenheid om de hoofdstad van Litouwen eens nader te bekijken. Een stad met een boeiend verleden.

De televisietoren aan de rand van de stad is met zijn hoogte van 326 meter vanuit heel Vilnius duidelijk zichtbaar. Tegenwoordig is het een soort Euromast, met een ronddraaiend restaurant op hoogte met een prachtig uitzicht. In 1991 was de toren echter het toneel van een confrontatie tussen Litouwse burgers en Sovjet-troepen die probeerden weer controle te krijgen over het land op weg naar een nieuwe zelfstandige toekomst.

Dertien burgers kwamen bij deze confrontatie om het leven, martelaren voor een democratisch en zelfstandig Litouwen. In het sobere museum onderin de toren zijn hun portretten te zien. Mannen en vrouwen van in de twintig, maar ook ouderen. Er zijn straten naar ze genoemd en hun namen staan op een monument voor de toren. In de vitrines onder meer de befaamde en schokkende foto van een vrouw met haar been onder de rups van een Sovjettank.