22 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Wolves onderuit bij Tijgers

Amsterdam heeft Den Haag de eerste nederlaag van het nieuwe seizoen toegebracht. Amstel Tijgers klopte Wolves in eigen huis met 3-2. Heerenveen bereikte de dubbele cijfers tegen Zoetermeer, terwijl Utrecht de schade knap beperkt hield tegen Nijmegen.
UPDATE: Report Utrecht - Nijmegen toegevoegd

Amsterdam - Den Haag 3-2
In een niet altijd even goede, maar wel zeer spannende wedstrijd wist Amsterdam een nipte zege te boeken op Den Haag. Daarmee is de hoofdstedelijke formatie ineens ook weer helemaal terug in de strijd om een plek in de finale van de Challenge Cup. Voor Den Haag betekende het de eerste nederlaag van het nieuwe seizoen.

Vooral in de eerste periode had Amsterdam een duidelijk overwicht. Paul Vincent keerde terug in de opstelling, al speelde hij vanwege een blessure erg voorzichtig. De beloning voor het Amsterdamse overwicht bleef echter beperkt tot één treffer. Met Alan van Bentem op de strafbank kogelde Leo van den Thillart diagonaal en hard raak.

De Bossche veteraan speelde sowieso een uitstekende wedstrijd. Hij gidste de jonge defensie van Amsterdam, stond zelf op de cruciale momenten op de juiste plaats en leidde enkele van de gevaarlijkste Amsterdamse aanvallen in. Met zijn goal en twee assists leverde hij dan ook een belangrijke bijdrage aan de Amsterdamse overwinning.

Den Haag kwam kort na het begin van de tweede periode terug op gelijke hoogte. Zeven seconden nadat Mark Tanner wegens interference naar de strafbank was gestuurd tikte Matt Armstrong de rebound achter Jonathan Pelletier na een goed schot van Matt Moore.

De formatie van Alexander Jacobs was in de tweede periode af en toe de betere ploeg, maar een straf voor Jan-Jaap Natte ruim drie minuten voor het rustsignaal werd de ploeg fataal. Alexander Schaafsma legde de puck klaar en Anders Bertilsson kon de puck eenvoudig binnenschieten. Een minuut later leverde Paul Vincent eenzelfde assist aan Schaafsma zelf, die de puck alleen maar een laatste setje moest geven.

In de slotperiode scoorde Jimmy Raats op aangeven van de bij Den Haag debuterende Tony Demelinne nog wel de aansluitingstreffer binnen, maar de gelijkmaker bleef uit, al kregen de Hagenezen daartoe nog wel een paar uitgelezen kansen.

Zoetermeer - Heerenveen 0-10
Heerenveen won de uitwedstrijd in Zoetermeer zonder al te veel problemen. Brian Ballman scoorde drie keer, terwijl Casey Bartzen voor twee goals en twee assists zorgde in de 0-10 zege. Na negen minuten spelen stond het al 0-2 en vanaf dat moment voerde Flyers de winst gestaag op, zonder tot al te grote hoogte te stijgen.

Brad Wanchulak opende de score met een shorthanded goal, terwijl ook Hans Kroon, Don Nichols, Kevin Bruijsten en Jeroen van Olphen tot scoren kwamen. Heerenveen vervolgt de Challenge Cup zondag met een uitwedstrijd tegen het tweede team van Tilburg.

Utrecht - Nijmegen 0-4
Nijmegen slaagde er in Utrecht niet in een monsterscore te bereiken tegen Utrecht. De uitslag was zelfs bescheidener dan de reglementaire 5-0 zege na het afzeggen van Utrecht voor de thuiswedstrijd van de Emperors vorige week.

Utrecht werkte hard en kreeg van scheidsrechter Juri de Wit permissie om dit met veel kleine overtredingen te doen. Aan de andere kant ontbeerde Nijmegen iedere inspiratie om er weer een doelpuntenfestijn van te maken. Doelman Yordan van Hoegee keepte bovendien een excellente wedstrijd.

Bert van den Braak tekende voor de enige treffer in de openingsperiode, Bob Teunissen trof twee keer doel in het restant van de wedstrijd, terwijl ook Mikael Sjöström het net wist te vinden. Volgens de sheet waren er 648 toeschouwers, maar dat lijkt behoorlijk overdreven.

Dordrecht - Geleen 2-13
Verslag en stats volgen later