Kemphanen collins skate 1213

2 december 201211:11

Door Joep Meijsen

Zeges voor Hanen en Eaters

Eindhoven Kemphanen was op zaterdagavond met 4-1 te sterk voor Friesland Flyers, terwijl de eerste wedstrijd van Geleen onder leiding van Andy Tenbult met 2-7 werd gewonnen in Amsterdam.

Geleen speelde zaterdagavond de eerste wedstrijd sinds het vertrek van Danny Cuomo als hoofdcoach. Andy Tenbult neemt voorlopig de zaken waar in afwachting van een permanente oplossing. Met een uitwedstrijd in Amsterdam had Tenbult een relatief eenvoudige opgave in zijn eerste wedstrijd terug in de eredivisie na zijn vertrek bij Herentals twee jaar geleden.

Amsterdam kwam via een treffer van John Versteeg weliswaar op voorsprong, maar Geleen ging een stuk makkelijker met de kansen om en wist via nieuwkomer Tomo Hafner, alsmede goals van Lars van Sloun en David Burgess al in de eerste periode toch het initiatief naar zich toe te trekken. Die voorsprong werd in de tweede doorgang via Jeffrey van Iersen en Jeffrey Mens verder uitgebouwd, alvorens Versteeg Amsterdam in de derde periode tot op drie goals bracht.

Via treffers in de slotfase van Mike Forgie en Mitch Bruijsten liep Eaters in de slotfase toch nog uit naar een ruime overwinning. De Limburgers ontvangen zondagavond Den Haag, alvorens ze dinsdag in eigen huis de tweede halve finalewedstrijd in de best-of-three tegen Eindhoven spelen.

Die tegenstander tankte zelfvertrouwen met een 4-1 overwinning op Friesland Flyers. Voor de ploeg van Chris Eimers was dit de derde nederlaag in de laatste vier wedstrijden, waardoor het contact met de twee koplopers in de eredivisie, Den Haag en Tilburg, verloren dreigt te gaan.

Kemphanen, met Niko Suoraniemi in de opstelling, kwam via Jan Bohac op voorsprong en bouwde dit in de tweede periode uit via Greg Collins. Sander Dijkstra deed namens Flyers dertien minuten voor tijd wat terug, maar de tweede goal van Collins en een empty netter van Reinier Staats gooiden de wedstrijd in het slot in het voordeel van de formatie uit de Lichtstad.

Eindhoven heeft nu een dagje extra rust ten opzichte van Geleen op weg naar die halve finalewedstrijd van dinsdag. Amsterdam komt komende vrijdag weer in actie. Het team van Ron Berteling gaat dan op bezoek in Den Haag.

De Amsterdammers wachten dit seizoen nu al langer op de eerste punten dan vorig jaar het geval was. Toen werd op 2 december in eigen huis tegen Tilburg gewonnen. De tweede en laatste overwinning van Amsterdam dat seizoen werd geboekt op zondag 26 februari in de laatste wedstrijd van het vorige seizoen toen met 5-6 werd gewonnen in Geleen.