Final Four2018 Den Haag Heerenveen faceoff

14 maart 201817:47

Door Joep Meijsen

Zes redenen waarom Den Haag kampioen wordt

De finaleserie in de Beneliga tussen Den Haag en Heerenveen begint vrijdag. IJshockey Nederland zet vast een paar redenen op een rijtje waarom Hijs het kampioenschap naar zich toe gaat trekken. Morgen volgen de redenen waarom Flyers juist als winnaar uit de best-of-five tevoorschijn gaat komen.

1. Den Haag heeft het meeste scorende vermogen

In de reguliere competitie was Den Haag met 165 doelpunten de doeltreffendste ploeg in de Beneliga. Alleen het inmiddels uitgeschakelde Luik kon qua scorend vermogen in de buurt van Den Haag blijven in de Beneliga. Ook in de play-offs bleef Den Haag stevig doorscoren met zestien goals tegen Leuven en veertien treffers tegen Nijmegen. Den Haag heeft drie spelers in de top tien van de topscorerslijst van de liga, waaronder de nummers één en drie (Raymond van der Schuit en Jeffrey Melissant).

2. De onderlinge resultaten zijn in het voordeel van Den Haag

Het is niet voor het eerst dat Den Haag en Heerenveen tegenover elkaar staan dit seizoen en in de onderlinge confrontaties was Hijs de bovenliggende partij, waaronder in de twee belangrijkste wedstrijden van het seizoen tot nu toe. In de bekerfinale werd het 3-7 en in de finale om de landstitel 1-0. In de reguliere competitie won Den Haag op zaterdag 28 oktober met 2-3 in Heerenveen, terwijl de thuiswedstrijd van Den Haag op 8 december met 3-1 werd gewonnen. Als die serie wordt voortgezet is de finale in drie wedstrijden afgerond.

3. Den Haag is in de winning mood

Den Haag kent een extreem sterk seizoen, waarin verliezen slechts zelden een optie was. In de reguliere competitie van de beker werden alle zes de wedstrijden gewonnen. In de reguliere competitie van de Beneliga werd slechts één keer verloren, alleen het al in de kwartfinales van de play-offs uitgeschakelde Herentals was een keer te sterk voor Den Haag. Ook in de halve finales van de beker werd een keer verloren, in Geleen. In de play-offs van de Beneliga werden vier wedstrijden op rij gewonnen. Na de winst in de beker en de Final Four is het kampioenschap in de Beneliga de logische volgende stap.

4. Fabian Schotel heeft een topseizoen

Den Haag scoort dan weliswaar makkelijk, de ploeg speelde wel de nodige spannende wedstrijden. Zo was er drie keer overtime nodig om de winst veilig te stellen in het Beneliga seizoen. Het team kan in die spannende wedstrijden rekenen op een erg sterke Fabian Schotel in het doel. De 28-jarige Dordtenaar staat er op het moment dat het moet, bijvoorbeeld in de finale om het kampioenschap van Nederland waarin hij tegen Flyers een shutout op zijn naam bracht en met een aantal cruciale saves de 1-0 voorsprong veiligstelde.

5. Chris Eimers weet wat het is om kampioen te worden

Als speler behoorde Chris Eimers tot de beste en meest succesvolle spelers van zijn generatie. Hij was een belangrijke schakel in de ijzersterke teams van Amsterdam rond de eeuwwisseling die vier kampioenschappen op rij op zijn naam bracht. Inmiddels is de 45-jarige Eimers al weer jaren een vaste waarde in de bank als coach. Eerst bij Heerenveen, daarna in Nijmegen en Geleen en nu voor het derde jaar op rij in Den Haag. Met Nijmegen en Geleen wist hij eerder al kampioen te worden. Den Haag past mooi in dat rijtje.

6. Den Haag heeft het thuisvoordeel

Thuisvoordeel is van cruciaal belang in de play-offs en Den Haag stelde dat met overtuiging veilig. Dat Den Haag in het verleden lange tijd het belangrijkste bolwerk van het Nederlandse ijshockey was, is bij iedere ijshockeyliefhebber bekend. De sport ging in de Hofstad echter ook door diepe dalen. De afgelopen jaren heeft de organisatie een absolute topprestatie neergezet door Den Haag weer helemaal warm te laten draaien voor het ijshockey. Week in week uit wordt de ploeg aangemoedigd door bomvolle tribunes en de bekerfinale in Den Haag was in no-time uitverkocht. Kortom, het ijshockey leeft weer helemaal in Den Haag en het thuisvoordeel in de finale tegen Heerenveen wint daarmee extra aan belang.