17 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Zilveren plak voor U20

Jong Oranje is er niet in geslaagd promotie af te dwingen tijdens het WK in Litouwen. De ploeg van Robb Serviss en Tommie Hartogs wist dankzij een 5-4 nederlaag in overtime tegen Japan wel beslag te leggen op de tweede plaats. Litouwen gaat omhoog.

De promotiekans voor Oranje was al voor het begin van de slotwedstrijd verkeken. Litouwen klopte Korea en was daardoor niet meer te achterhalen voor Jong Oranje. De Litouwers hadden eerder in de week in de extra tijd van Nederland gewonnen en klopten Japan.

Dat betekent dat de wedstrijd tussen Japan en Nederland nog louter om het zilver ging. Nederland had daarbij voldoende aan de nederlaag in overtime om deze eer voor zich op te eisen. Ronald Wurm, Ramon van Waardenburg, Jordy van Oorschot en Ivy van den Heuvel troffen allen doel namens Nederland.

Nederland pakte drie minuten voor tijd een 3-4 voorsprong dankzij een treffer van Van Waardenburg. Een straf tegen Mike Dalhuisen twee minuten voor tijd wegens holding werd Jong Oranje echter fataal. De Japanners hadden slechts zes seconden nodig om via Ariyoshi gelijk te maken.

In de slotfase en overtime maakte Oranje het zich extra moeilijk door straffen tegen Diderick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel, maar net toen Nederland weer helemaal compleet was scoorde Kuji de Japanse zegetreffer.

Voor Nederland had Sjoerd Izenga 23 saves op 28 schoten. Nederland zal volgend jaar een nieuwe poging moeten wagen een niveau naar boven op te schuiven.