WK2016 Ned Ita de Jong bench

5 april 201623:21

Zwaarbevochten zege voor Oranjevrouwen

De Oranjevrouwen hebben zich knap hersteld van de nederlaag tegen Hongarije. In een pittig duel won Nederland van het gastland Italië na het nemen van penalty shots. Mieneke de Jong was de heldin met twee benutte penalty shots.

ek Nederland op weg naar een overwinning in reguliere speeltijd. Na een gelijkopgaande eerste periode, nam Oranje in de tweede periode het heft in handen. In de eerste periode was Oranje het gevaarlijkste tijdens een Italiaanse powerplay. Savine Wielenga dook twee keer gevaarlijk op voor het Italiaanse doel, maar zag haar inzet niet beloond.

Halverwege de tweede periode viel de langverwachte openingstreffer. Bieke van Nes zorgde voor de opluchting aan Nederlandse zijde door de uitstekende Italiaanse goalie Klotz te verrassen met een schot in de bovenhoek. Daarna leek Nederland door te drukken, Klotz hield echter de marge op één treffer. Julie Zwarthoed was het dichtste bij de 2-0 maar haar inzet raakte de paal. Ook werd de wedstrijd gedurende de tweede periode steeds fysieker en grimmiger.

Helaas kwamen de Italiaanse vrouwen in de derde periode op gelijke hoogte. Dat gebeurde tijdens een powerplay van vijf minuten nadat Julie Zwarthoed een game misconduct had gekregen wegens boarding. De druk van de Italiaanse vrouwen werd teveel voor Nederland en de la Forest scoorde de 1-1 voor Italië. Behalve de game misconduct vielen er nog genoeg andere straffen en de meeste waren voor Oranje. Zoals zo vaak tijdens de IIHF-toernooien is spelen tegen het gastland vaak een extra zware opgave vanwege de arbitrale beslissingen. Een goed voorbeeld was een straf voor Kayleigh Hamers aan het einde van de vijf minuten durende powerplay. Hamers beschermde haar goalie Claudia van Leeuwen, maar kreeg voor haar tik een straf. De Italiaanse aanvalster die van Leeuwen omver gooide, kwam er zonder straf vanaf.

In de slotminuut van de derde periode kon de overwinning zomaar naar beide ploegen gaan. Eerst kreeg Hamers een kans en een Italiaanse aanvalster kon in de daaropvolgende uitbraak alleen op van Leeuwen af. Gelukkig voor Oranje wist van Leeuwen die uitbraak onschadelijk te maken en een overtime af te dwingen.

In de overtime vielen geen treffers ondanks een Nederlandse powerplay in de laatste anderhalve minuut. In de shootout schitterde Mieneke de Jonge. De Haagse aanvalster scoorde op fraaie wijze twee penalty shots. Haar stadsgenoot Claudia van Leeuwen stopte daarna het vierde Italiaanse penalty shot. Daardoor blijft Nederland goed in de race voor een medaille tijdens het WK.

Morgen mogen de Oranjevrouwen genieten van een welverdiende rustdag. Donderdag om 13.30 uur wacht de ontmoeting met China. De Aziatische ploeg verloor vandaag voor de tweede maal. Kazachstan was met 2-1 te sterk. In de derde wedstrijd zorgde Hongarije opnieuw voor een verrassing door Letland met 5-2 te verslaan.