Home Sport & organisatieBench Officials → Nieuws aan bench officials

Nieuws aan bench officials

Hieron­der vol­gen nieuws­bericht­en aan bench offi­cials over wijzigin­gen die vol­gen naar aan­lei­d­ing van het nieuwe spel­regel­boek en de invo­er­ing van het elek­tro­n­is­che wedstrijdformulier.

Nieuws over nieuwe spelregels

Met ingang van seizoen 2021-2022 is een nieuw spelregelboek van kracht. Veel is hetzelfde gebleven, maar er zijn ook een paar belangrijke wijzigingen. Bij sommige regels wijkt IJshockey Nederland af van de IIHF-regels. In Bijlage 1 van de Handleiding Bench Officials staan alle overtredingen met daarbij de mogelijke tijdstraffen die opgelegd kunnen worden.

Voor de bench officials belangrijke veranderingen ten opzichte van de oude regels zijn:

 • Geen 2+10 min. meer bij: Boarding, Checking from Behind, Checking to the Head.
 • Geen 4+10 min. meer bij: Butt-Ending en Spearing.
 • ‘Late Hit’ is vervallen, dit valt nu onder Interference.

Bij de 5 minuten straffen is er alleen in de Eerste/Eredivisie de mogelijkheid om bij 7 overtredingen (zie Bijlage 1) een 5 minuten straf te geven zonder automatische Game Misconduct Penalty (20 minuten). In alle overige divisies blijft de regel van kracht dat een 5 min. ook altijd automatisch een Game Misconduct Penalty is.
De 5 minuten straf (in Eerste/Eredivisie) zonder automatische Game Misconduct Penalty geldt alleen bij de eerste keer aan een speler in de wedstrijd. Krijgt deze speler voor de tweede keer een 5 minuten straf dan is dit automatisch een Game Misconduct Penalty.

Bij de volgende regels wijkt IJshockey Nederland af van de IIHF-regels:

 • Het wegstrepen bij samenvallende straffen (Coincidental Penalties) blijft zoals het was. Deze regels zijn:
  - Hef zoveel mogelijk straffen tegen elkaar op.
  - Streep straffen zodanig tegen elkaar weg, zodat geen vervangende speler op de strafbank nodig is.
  - Zodanig wegstrepen, zodat zoveel mogelijk spelers op het ijs blijven staan.
 • De IIHF-regel (Regel 19.4) van samenvallende straffen in de laatste 5 minuten van de wedstrijd of in de verlenging wordt door IJshockey Nederland niet toegepast.

Er wordt op dit moment nog druk gewerkt aan het elektronisch wedstrijdformulier. Als dit zogenaamde e-sheet klaar is, zal de handleiding voor bench officials worden aangepast.

Heeft u verdere vragen over de nieuwe regels, dan kunt u contact opnemen met Dick Passchier, E-mailadres: dick.passchier@ijshockeynederland.nl.

Laatst gewijzigd op 5 oktober 2021 om 23:16