Home Sport & organisatieWedstrijdzaken → Competitieopzet Derde divisie seizoen 2020-2021

ComĀ­petiĀ­tieopzet Derde divisie seizoen 2020ā€‰ā€“ā€‰2021

Noord (8 teams)
OrangeGas Capitals Leeuwarden 3
Leiden Islanders
UNIS Flyers Heerenveen 3
Leiden Lions
Leiden Lions Toekomstteam
Amsterdam Tigers Cool Mokum 2
Alcmaria Flames Alkmaar
Enschede Lions

Zuid (7 teams)
Smoke Eaters Geleen 2
Midnight Players Tilburg
Utrecht OG's
IJ.V. Vikings Eindhoven
Hijs Hokij Den Haag 3
Black Sheep Dordrecht
Hijs Hokij Den Haag Bullets

Competitieopzet Derde divisie

Voorronde Derde divisie
In elke poule wordt een enkele competitie gespeeld (alle teams treffen elkaar uit en thuis). De nummer 1 van Noord na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Noord Derde divisie en promoveert rechtstreeks naar de Tweede divisie Noord. De nummer 1 van Zuid na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Zuid Derde divisie en promoveert rechtstreeks naar de Tweede divisie Zuid. De teams van de Derde divisie die in Noord en Zuid na de reguliere competitie als laatst eindigen degraderen naar de Vierde divisie.

Finale Derde divisie
De nummers 1 van Noord en Zuid spelen een allesbeslissende wedstrijd om het kampioenschap van Nederland Derde divisie op zaterdag 17 april 2021 in Breda.

Promotie-/degradatieronde tussen Tweede en Derde divisie
De nummer 2 van de Derde divisie Noord en de nummer voorlaatst van de Tweede divisie Noord spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Tweede divisie Noord. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Tweede divisie Noord geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Derde divisie Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgende seizoen in de Tweede divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Derde divisie.

De nummer 2 van de Derde divisie Zuid en de nummer voorlaatst van de Tweede divisie Zuid spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Tweede divisie Zuid. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Tweede divisie Zuid geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Derde divisie Zuid. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Tweede divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Derde divisie.

Promotie-/degradatieronde tussen Derde en Vierde divisie
De nummer voorlaatst van de Derde divisie Noord en de nummer 2 van de Vierde divisie Noord spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Derde divisie Noord. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Derde divisie Noord geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Vierde divisie Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Derde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie.

De nummer voorlaatst van de Derde divisie Zuid en de nummer 2 van de Vierde divisie Zuid spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Derde divisie Zuid. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Derde divisie Zuid geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Vierde divisie Zuid. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Derde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie.

De wedstrijden worden vastgesteld door de competitieleider op basis van de beschikbare ijstijd. De wedstrijden moeten uiterlijk 26, 27, 28 maart 2021 worden gespeeld.

Puntentelling Derde divisie
2 wedstrijdpunten voor het team dat de wedstrijd wint
1 wedstrijdpunt voor beide teams in het geval van een gelijkspel

Bodychecken is niet toegestaan in de Derde divisie.

Bodycontact (wel toegestaan in competities zonder bodychecken):
intentie om eerst de puck te spelen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
nauwelijks de bedoeling op het lichaam te spelen, terwijl twee spelers in dezelfde richting schaatsen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
tegen een tegenstander aanleunen is toegestaan;
minimaal contact met de boarding is toegestaan;
het is een speler toegestaan om zijn positie te behouden.

Bodychecking (niet toegestaan in divisies zonder bodychecken):
Een bodycheck wordt gekenmerkt door fysiek contact van een veldspeler met een veldspeler van de tegenstander, waarbij het doel is de tegenstander de puck te ontnemen. Elke veldspeler, die in het bezit is van de puck of deze onder controle heeft, mag gebodycheckt worden onder de voorwaarden:
a) De bodycheck wordt uitgevoerd met heup, lichaam of schouders.
b) Het contact met de tegenstander vindt plaats aan de voor- of zijkant en is niet gericht op hoofd- of nekgebied of op het onderste gedeelte van het lichaam (onder de heup).
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die gericht is op de achterzijde, hoofd of onderste gedeelte van het lichaam van een tegenstander.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd met het onderste gedeelte van het lichaam, met de stick of met het hoofd.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd op een doelverdediger.

Laatst gewijzigd op 3 september 2020 om 15:56