Home Sport & organisatieWedstrijdzaken → Competitieopzet Tweede divisie seizoen 2021-2022

ComĀ­petiĀ­tieopzet Tweede divisie seizoen 2021ā€‰ā€“ā€‰2022

Noord (5 teams)
Amsterdam Tigers Cool Mokum 1
Amsterdam Tigers HCA
GIJS Groningen 2
Frisian Bombers Heerenveen
Warriors Leeuwarden

Zuid (7 teams)
Hijs Hokij Den Haag 2
Dordrecht Lions 2
Icehawks Eindhoven
Saints Nijmegen
Dutch Dukes
IJCU Dragons Dolphin Utrecht
The Outlaws Zoetermeer

Competitieopzet Tweede divisie

Voorronde Tweede divisie
In Noord wordt een anderhalve competitie gespeeld (elk teams heeft 6 thuiswedstrijden). In Zuid wordt een enkele competitie gespeeld (alle teams treffen elkaar uit en thuis). De nummer 1 van Noord na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Noord Tweede divisie. De nummer 1 van Zuid na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Zuid Tweede divisie. De teams van de Tweede divisie die in Noord en Zuid na de reguliere competitie als laatst eindigen degraderen naar de Derde divisie.

Halve finales Tweede divisie
In de halve finale play-offs speelt de nummer 1 van Noord tegen de nummer 2 van Zuid een allesbeslissende wedstrijd tegen elkaar om een plek in de finalewedstrijd om het nationale kampioenschap van Nederland in de Tweede divisie. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij nummer 1 van Noord. Mocht nummer 1 van Noord geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van divisie Zuid.

In de halve finale play-offs speelt de nummer 2 van Noord tegen de nummer 1 van Zuid een allesbeslissende wedstrijd tegen elkaar om een plek in de finalewedstrijd om het nationale kampioenschap van Nederland in de Tweede divisie. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij nummer 1 van Zuid. Mocht nummer 1 van Zuid geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van divisie Noord.

De halve finales moeten uiterlijk het weekend van 18, 19, 20 maart 2022 worden gespeeld.

Finale Tweede divisie
De winnaars van de play-offs spelen een allesbeslissende wedstrijd om het kampioenschap van Nederland seniorendivisies (maart of april 2022).

Extra rechtstreekse promotie van Derde divisie Noord naar Tweede divisie Noord
Vanwege disbalans van aantal teams in de Tweede divisie Noord en de Derde divisie Noord (5 om 7) heeft de competitiecommissie besloten voor het seizoen 2021-2022 een extra promotie in te gelasten. Deze houdt in dat het op de tweede plaats geƫindigde team in de Derde divisie Noord rechtsreeks promoveert naar de Tweede divisie Noord.

Promotie-/degradatieronde tussen Tweede en Derde divisie
De nummer 3 van de Derde divisie Noord en de nummer voorlaatst van de Tweede divisie Noord spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Tweede divisie Noord. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Tweede divisie Noord geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 3 van de Derde divisie Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Tweede divisie Noord. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Derde divisie Noord.

De nummer 2 van de Derde divisie Zuid en de nummer voorlaatst van de Tweede divisie Zuid spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Tweede divisie Zuid. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Tweede divisie Zuid geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Derde divisie Zuid. De winnaar van deze wedstrijd promoveert naar de Tweede divisie Zuid. De verliezer van deze wedstrijd degradeert naar de Derde divisie Zuid.

De wedstrijden worden vastgesteld door de competitieleider op basis van de beschikbare ijstijd.

Puntentelling Tweede divisie
2 wedstrijdpunten voor het team dat de wedstrijd wint
1 wedstrijdpunt voor beide teams in het geval van een gelijkspel

Bodychecken is niet toegestaan in de Tweede divisie.


Bodycontact (wel toegestaan in competities zonder bodychecken):
intentie om eerst de puck te spelen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
nauwelijks de bedoeling op het lichaam te spelen, terwijl twee spelers in dezelfde richting schaatsen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
tegen een tegenstander aanleunen is toegestaan;
minimaal contact met de boarding is toegestaan;
het is een speler toegestaan om zijn positie te behouden.

Bodychecking (niet toegestaan in divisies zonder bodychecken):
Een bodycheck wordt gekenmerkt door fysiek contact van een veldspeler met een veldspeler van de tegenstander, waarbij het doel is de tegenstander de puck te ontnemen. Elke veldspeler, die in het bezit is van de puck of deze onder controle heeft, mag gebodycheckt worden onder de voorwaarden:
a) De bodycheck wordt uitgevoerd met heup, lichaam of schouders.
b) Het contact met de tegenstander vindt plaats aan de voor- of zijkant en is niet gericht op hoofd- of nekgebied of op het onderste gedeelte van het lichaam (onder de heup).
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die gericht is op de achterzijde, hoofd of onderste gedeelte van het lichaam van een tegenstander.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd met het onderste gedeelte van het lichaam, met de stick of met het hoofd.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd op een doelverdediger.

Laatst gewijzigd op 26 oktober 2021 om 22:03