Home Sport & organisatieWedstrijdzaken → Competitieopzet Vierde divisie seizoen 2021-2022

ComĀ­petiĀ­tieopzet Vierde divisie seizoen 2021ā€‰ā€“ā€‰2022

Noord (6 teams)
Amsterdam Snipers
GIJS Groningen 3
GIJS Groningen 4
Blue Mountain Cougars Hoorn
Leiden Gladiators
Leiden Key Town Tigers

Zuid (7 teams)
Hijs Hokij Den Haag Flames
Eindhoven Kemphanen 4
Midnight Mooners Eindhoven
Smoke Eaters Geleen 3
Nijmegen Gladiators
Tilburg Capitals
Utrecht OG's 2

Competitieopzet Vierde divisie

Voorronde Vierde divisie
In de Vierde divisie Noord wordt een enkele competitie gespeeld (alle teams treffen elkaar uit en thuis). In de Vierde divisie Zuid wordt een enkele competitie gespeeld (alle teams treffen elkaar uit en thuis). De nummer 1 van Noord na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Noord Vierde divisie en promoveert rechtstreeks naar de Derde divisie Noord. De nummer 1 van Zuid na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Zuid Vierde divisie en promoveert rechtstreeks naar de Derde divisie Zuid. De teams van de Vierde divisie die in Noord en Zuid na de reguliere competitie als laatst eindigen degraderen naar de Vijfde divisie.

De wedstrijden moeten uiterlijk het weekend van 18, 19, 20 maart 2022 zijn gespeeld.

Finale Vierde divisie
De nummers 1 van Noord en Zuid spelen een allesbeslissende wedstrijd om het kampioenschap van Nederland Vierde divisie (maart of april 2022).

Promotie-/degradatieronde tussen Derde en Vierde divisie
De nummer 2 van de Vierde divisie Noord en de nummer voorlaatst van de Derde divisie Noord spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Derde divisie Noord. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Derde divisie Noord geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Vierde divisie Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Derde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie.

De nummer 2 van de Vierde divisie Zuid en de nummer voorlaatst van de Derde divisie Zuid spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Derde divisie Zuid. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Derde divisie Zuid geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Vierde divisie Zuid. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Derde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie.

Promotie-/degradatieronde tussen Vierde en Vijfde divisie
De nummer voorlaatst van de Vierde divisie Noord en de nummer 3 van de Vijfde divisie Noord spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Vierde divisie Noord. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Vierde divisie Noord geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 3 van de Vijfde divisie Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vijfde divisie.

De nummer voorlaatst van de Vierde divisie Zuid en de nummer 2 van de Vijfde divisie Zuid spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team wat voorlaatste is geƫindigd in de vierde divisie Zuid. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Vierde divisie geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, dan kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Vijfde divisie Zuid. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vijfde divisie.

De wedstrijden worden vastgesteld door de competitieleider op basis van de beschikbare ijstijd.

Puntentelling Vierde divisie
2 wedstrijdpunten voor het team dat de wedstrijd wint
1 wedstrijdpunt voor beide teams in het geval van een gelijkspel

Bodychecken is niet toegestaan in de Vierde divisie.

Bodycontact (wel toegestaan in competities zonder bodychecken):
intentie om eerst de puck te spelen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
nauwelijks de bedoeling op het lichaam te spelen, terwijl twee spelers in dezelfde richting schaatsen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
tegen een tegenstander aanleunen is toegestaan;
minimaal contact met de boarding is toegestaan;
het is een speler toegestaan om zijn positie te behouden.

Bodychecking (niet toegestaan in divisies zonder bodychecken):
Een bodycheck wordt gekenmerkt door fysiek contact van een veldspeler met een veldspeler van de tegenstander, waarbij het doel is de tegenstander de puck te ontnemen. Elke veldspeler, die in het bezit is van de puck of deze onder controle heeft, mag gebodycheckt worden onder de voorwaarden:
a) De bodycheck wordt uitgevoerd met heup, lichaam of schouders.
b) Het contact met de tegenstander vindt plaats aan de voor- of zijkant en is niet gericht op hoofd- of nekgebied of op het onderste gedeelte van het lichaam (onder de heup).
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die gericht is op de achterzijde, hoofd of onderste gedeelte van het lichaam van een tegenstander.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd met het onderste gedeelte van het lichaam, met de stick of met het hoofd.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd op een doelverdediger.

Laatst gewijzigd op 29 juli 2021 om 16:34