Home Sport & organisatieWedstrijdzaken → Competitieopzet Vijfde divisie seizoen 2020-2021

ComĀ­petiĀ­tieopzet Vijfde divisie seizoen 2020ā€‰ā€“ā€‰2021

Noord (8 teams)
Amsterdam Tigers Mustangs
Alcmaria Flames Alkmaar 2
Amsterdam Tigers 2
Slapping Studs Enschede 2
Slapsticks Flyers Heerenveen
Blue Mountain Cougars IJshockey Hoorn
Leiden Blues
Enschede Lions 2

Zuid (6 teams)
Hijs Hokij Den Haag Herons
Red Eagles 's-Hertogenbosch M@DS
Hijs Hokij Den Haag Ongetemd
Zoetermeer Panters Bigfields
Zoetermeer Panters Storks
Zoetermeer Wild Panters

Competitieopzet Vijfde divisie


Voorronde Vijfde divisie
In de Vijfde divisie Noord wordt een enkele competitie gespeeld (alle teams treffen elkaar uit en thuis). In de Vijfde divisie Zuid wordt een anderhalve competitie gespeeld (teams treffen elkaar 3x, eenmaal thuis, eenmaal uit en eenmaal uit of thuis, waarbij in een competitie met een even aantal teams de helft van de teams een thuiswedstrijd meer dan het uitwedstrijden heeft, en de andere helft een uitwedstrijd meer dan het thuiswedstrijden heeft). De nummer 1 van Noord na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Noord Vijfde divisie en promoveert rechtstreeks naar de Vierde divisie Noord. De nummer 1 van Zuid na de reguliere competitie is kampioen van Nederland Zuid Vijfde divisie en promoveert rechtstreeks naar de Vierde divisie Zuid. Het team van de Vijfde divisie Zuid die na de reguliere competitie als laatst eindigt degradeert naar de Zesde divisie Zuid. Het team van de Vijfde divisie Noord die na de reguliere competitie als laatst eindigt degradeert niet.

Finale Vijfde divisie
De nummers 1 van Noord en Zuid spelen een allesbeslissende wedstrijd om het kampioenschap van Nederland Vijfde divisie op zaterdag 17 april 2021 in Breda.

Promotie-/degradatieronde tussen Vierde en Vijfde divisie
De nummer 2 van de Vijfde divisie Noord en de nummer voorlaatst van de Vierde divisie Noord spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Vierde divisie Noord. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Vierde divisie Noord geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Vijfde divisie Noord. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vijfde divisie.

De nummer 2 van de Vijfde divisie Zuid en de nummer voorlaatst van de Vierde divisie Zuid spelen in de promotie-/degradatieronde een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Vierde divisie Zuid. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Vierde divisie Zuid geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Vijfde divisie Zuid. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vierde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vijfde divisie.

Promotie-/degradatieronde tussen de Vijfde en Zesde divisie
De nummer voorlaatst van de Vijfde divisie Zuid speelt tegen de nummer 2 van de Zesde divisie Zuid een allesbeslissende wedstrijd. Deze wedstrijd wordt gespeeld bij het team dat voorlaatste is geƫindigd in de Vijfde divisie Zuid. Mocht voorlaatst geƫindigd team in de Vijfde divisie Zuid geen mogelijkheid hebben om de wedstrijd te plannen, kan de competitieleider beslissen deze allesbeslissende wedstrijd te plannen bij de nummer 2 van de Zesde divisie Zuid. De winnaar van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Vijfde divisie. De verliezer van deze wedstrijd speelt het volgend seizoen in de Zesde divisie.

De wedstrijden worden vastgesteld door de competitieleider op basis van de beschikbare ijstijd. De wedstrijden moeten uiterlijk 26, 27, 28 maart 2021 worden gespeeld.

Puntentelling Vijfde divisie
2 wedstrijdpunten voor het team dat de wedstrijd wint
1 wedstrijdpunt voor beide teams in het geval van een gelijkspel

Bodychecken is niet toegestaan in de Vijfde divisie.

Bodycontact (wel toegestaan in competities zonder bodychecken):
intentie om eerst de puck te spelen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
nauwelijks de bedoeling op het lichaam te spelen, terwijl twee spelers in dezelfde richting schaatsen en lichamelijk contact is daarvan het gevolg;
tegen een tegenstander aanleunen is toegestaan;
minimaal contact met de boarding is toegestaan;
het is een speler toegestaan om zijn positie te behouden.

Bodychecking (niet toegestaan in divisies zonder bodychecken):
Een bodycheck wordt gekenmerkt door fysiek contact van een veldspeler met een veldspeler van de tegenstander, waarbij het doel is de tegenstander de puck te ontnemen. Elke veldspeler, die in het bezit is van de puck of deze onder controle heeft, mag gebodycheckt worden onder de voorwaarden:
a) De bodycheck wordt uitgevoerd met heup, lichaam of schouders.
b) Het contact met de tegenstander vindt plaats aan de voor- of zijkant en is niet gericht op hoofd- of nekgebied of op het onderste gedeelte van het lichaam (onder de heup).
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die gericht is op de achterzijde, hoofd of onderste gedeelte van het lichaam van een tegenstander.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd met het onderste gedeelte van het lichaam, met de stick of met het hoofd.
Er is geen sprake van een zuivere bodycheck die wordt uitgevoerd op een doelverdediger.

Laatst gewijzigd op 3 september 2020 om 15:57