Leeuwarden scoort tegen Utrecht — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

2 januari 202410:10

Eredivisie: Zeges voor Capitals, Lions en Flyers

Leeuwarden, Dordrecht en Flyers sloten het kalenderjaar af met een overwinning.

Vlak voor Oudjaarsavond stonden er in de Eredivisie nog drie wedstrijden op het programma. Leeuwarden haalde in Utrecht de dubbele cijfers, Dordrecht pakte de winst in Den Bosch en Flyers sloot het kalenderjaar af met een zege op Breda. Dordrecht rukt daarmee op naar de vijfde plaats op de ranglijst. Leeuwarden komt in punten gelijk met nummer twee Zoetermeer, maar heeft nu wel een wedstrijd meer gespeeld. Amsterdam sluit 2023 af als koploper in de Eredivisie, Nijmegen is de nummer vier.

Als de play-offs deze week zouden beginnen, zou Amsterdam het in de eerste ronde opnemen tegen Heerenveen, speelt Zoetermeer tegen Utrecht, wacht Leeuwarden een serie tegen Eindhoven en zijn Nijmegen en Dordrecht elkaars tegenstanders. Heerenveen heeft een marge van zes punten op Groningen en zeven punten op Den Bosch voor de laatste play-off-plek. Flyers heeft echter wel een wedstrijd meer gespeeld dan de twee rivalen.

Utrecht - Leeuwarden
Utrecht - Leeuwarden — © Actiefotografie.nl/Marco Spelten

Utrecht Dragons - OG Capitals Leeuwarden 3-11

Leeuwarden haalde uit bij Utrecht de dubbele cijfers. Ratislav Veres bevestigde zijn positie als de topschutter in de Eredivisie met maar liefst zeven punten. Utrecht kwam in het duel via Tim Schaasberg nog op voorsprong en na twintig minuten was de stand met 2-2 nog in evenwicht. Vier goals in vijf minuten in de tweede periodenog en bezorgde Leeuwarden echter het voordeel en de ploeg liep in het restant van het duel uit naar een ruime overwinning.

Bij Utrecht ontbrak de import-doelman nog en kwamen ook Matt Caranci en Brock Montgomery tot scoren. Leevi Juntunen had twee treffers voor Leeuwarden, net als Joel Muizer en de eerder genoemde Veres. Ook Joonas Huovinen, Perttu Ahola, Steijn Werkhoven en Tristan Houben droegen nog bij aan de Friese productie.

Leeuwarden ontvangt komende zaterdag Zoetermeer Panters voor een rechtstreeks duel om de tweede plaats op de ranglijst. Utrecht heeft zaterdag de uitwedstrijd bij Amsterdam op het programma staan.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Dordrecht Lions 0-4

Dordrecht Lions scoorde twee keer in de openingsfase om het initiatief in de uitwedstrijd bij Den Bosch naar zich toe te trekken en profiteerde daarna van de nodige powerplays om de voorsprong verder uit te bouwen en met een 0-4 overwinning de thuisreis te aanvaarden. Cas Neuman-Hesseling pakte de shutout namens het team van hoofdcoach Paul Vincent.

Floris Veenhuizen zette zijn ploeg na iets meer dan een minuut spelen op voorsprong, waarna aanvoerder Milan Boer de marge drie minuten later verdubbelde. Janis Brakss en Rudolfs Lapsa sloegen vervolgens met respectievelijk een en twee man meer op het ijs hun slag om de overwinning een ruimer aangezicht te geven. Martijn Broerse had twee assists.

Den Bosch heeft komende zaterdag een uitwedstrijd bij het nog puntloze Geleen op het programma staan. Dordrecht gaat op bezoek bij de Yeti's in Breda.

Unis Flyers Heerenveen - Yeti's Breda 4-3

De spannendste wedstrijd in het slotweekeinde werd gespeeld tussen Heerenveen en Breda. Yeti's koesterde na veertig minuten spelen een 1-3 voorsprong, maar Flyers trok via goals van Tom van Houten, Silvar Wierdsma en Stijn Andringa in de derde periode alsnog de winst naar zich toe, 4-3. Eerder had Jeremy ten Brink het net als gevonden namens de Friezen. In de tweede periode bezorgden de voor Breda debuterende 23-jarige Canadees Mario Zitella de score en kwam ook Sander Horvers en Jonty van den Berg tot scoren in de tweede periode.

Breda speelt zaterdag thuis tegen Dordrecht. Heerenveen reist vrijdag al af naar Zoetermeer.