Flashback Versteeg Lions

21 februari 201911:00

Door Joep Meijsen

Flashback: Mijlpaal John Versteeg, comeback Prick van Wely

In de rubriek Flashback blikt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar geleden doorbreekt John Versteeg de magische grens van duizend punten en tien jaar geleden wordt de eerste ronde van de play-offs in de Eredivisie al grotendeels afgewerkt. Vijftien jaar geleden ontvangt Robbert Prick van Wely een telefoontje, of hij interesse heeft in een comeback.

Vijf jaar geleden

John Versteeg bereikt een mijlpaal in zijn loopbaan. De 42-jarige aanvaller tekent namens Dordrecht Lions tegen Den Haag voor het duizendste punt in zijn loopbaan. Versteeg pakte twee assists op goals van Dan Koudys en een assist op de treffer van Joy Turpijn om van 997 naar 1000 punten te groeien. Versteeg kan zich dit weekeinde met Amsterdam plaatsen voor de play-offs in de Beneliga.

Patrick Martin wordt uitgeroepen tot beste speler van januari door Reebok en IJshockey.com. De 22-jarige Nederlands-Canadese doelman van Geleen ontving zijn prijs na afloop van de wedstrijd tegen Herentals. De speler van de maand werd toen gekozen door de coaches uit de Eredivisie. Het betekende niet het begin van een glanzende loopbaan, de goalie was bezig aan zijn laatste seizoen competitief ijshockey.

Het drama rond de plaatsing voor de finale van de Eerste Divisie, waarover vorige week al iets stond in de Flashback, komt tot een einde. De Arbitragecommissie van de NIJB beslist dat Nijmegen en Groningen rechtmatig in de finale staan. De vier halve finalisten maakten vanwege verwarring over de regels allemaal aanspraak op een plek in de finale.

Patrick Martin in het shirt van Geleen
Patrick Martin in het shirt van Geleen

Tien jaar geleden

Beginnen de play-offs dit weekeinde. In de serie tegen Heerenveen houdt Nijmegen het thuisvoordeel vast door in eigen huis met 4-2 te winnen. TJ Sakaluk scoort twee keer voor de ploeg uit de Keizerstad. De andere series worden zelfs al beslist. Eaters schakelt in twee wedstrijden Groningen uit, Steve Farrer had een goal en twee assists in de beslissende 5-2 zege.
Den Haag maakt een einde aan het seizoen van Amsterdam. Matt Reid, John Hecimovic en Jan Bohac scoorden in het beslissende duel tegen de Amsterdamse doelman Jan M√ľnster. Marcel Kars had assists op de doelpunten van Andreas Melin en Andre Gill.

Tilburg won het tweede duel tegen Eindhoven met 3-7. Bjorn Willemse had twee goals namens Trappers, terwijl Brent Patry twee keer trefzeker was voor Kemphanen. Bij Eindhoven stond Matt Anthony op doel en was ook Kevin Galerno actief. Kemphanen heeft Anthony, Tyler Hilbert, Reinier Staats en Jeffrey Melisssant al vastgelegd voor volgend jaar, net als coach Leo van den Thillart.

Patrick Martin in het shirt van Geleen
Patrick Martin in het shirt van Geleen

Vijftien jaar geleden

Robbert Prick van Wely maakt een comeback in het team van Amsterdam in de wedstrijd tegen Heerenveen. Bulldogs miste door blessures en schorsingen volop spelers. Tegenover IJshockey.com vertelde Prick van Wely niet helemaal zeker te weten zijn hoeveelste comeback dit was. ‚ÄėIk denk mijn vierde of vijfde', zegt hij uiteindelijk.

De nieuwe episode in het ijshockeyleven van de verdediger begon afgelopen maandag toen de telefoon ging. 'Heb je een uitrusting?', vroeg de stem aan de andere kant van de lijn. 'Ja', antwoordde Prick van Wely. 'Kun je woensdag spelen?', was de volgende vraag. De 81-voudige international keek even naar zijn vrouw en zei toen. 'Ja'. Vervolgens was het zijn beurt om een vraag te stellen 'Met wie spreek ik eigenlijk?'. 'Ron Berteling', was het antwoord.

Het zou zijn laatste comeback op het hoogste niveau blijken te zijn, al kwam de in Nijmegen geboren verdediger later nog kortstondig in actie in de Eerste Divisie.

Patrick Martin in het shirt van Geleen
Patrick Martin in het shirt van Geleen

Doug Mason verlengt zijn contract als coach bij Iserlohn Roosters. Daar trad hij in oktober vorig jaar aan als opvolger van Dave Whistle. Zelf was Mason beschikbaar omdat hij eerder bij Zwitserse Zug het veld moest ruimen. Mason is op dit moment bezig aan zijn derde seizoen als coach bij het Oostenrijkse Klagenfurt en heeft eind april weer de leiding bij Oranje tijdens het WK in Estland.

In de Nederlandse Superliga debuteert de 42-jarige Earl Rhyno als scheidsrechter. De Canadees is aangesteld als general manager bij een bedrijf in het Limburgse Born, maar heeft in zijn thuisland veel ervaring opgedaan als referee. Hij is inmiddels topman van een bedrijf in Canada.