AL TIL HER 20201009 011

16 april 202107:28

Door Joep Meijsen

Game Day: Trappers begint aan serie tegen Herne

Tilburg Trappers begint vanavond in eigen huis aan de halve finaleserie in de Oberliga Nord tegen Herne. IJshockeynederland.nl blikt vooruit.

Het is niet voor het eerst dat deze twee teams elkaar tegenkomen in een halve finaleserie. In 2019 speelden de twee teams al een prachtige serie tegen elkaar, die uiteindelijk op het nippertje in het voordeel van Trappers werd beslist. Na twee wedstrijden stond Herne met 2-0 voor in de serie en met nog maar een kwartier te spelen in het derde duel stond Trappers op achterstand. Het was uiteindelijk dus Tilburg dat de best-of-five-serie wist te winnen.

Deze keer is het een serie van drie wedstrijden. Vanavond staan de twee ploegen vanaf 20.00 uur in Tilburg voor het eerst tegenover elkaar, zondag volgt om 17.00 uur in Herne het tweede duel en de eventueel beslissende derde wedstrijd dinsdagavond vanaf 20.00 uur weer in Tilburg gespeeld.

De twee teams hadden op 3 april nog tegen elkaar moeten spelen, maar dat duel werd toen vanwege de coronaperikelen afgelast. Daarmee is het duel op 7 februari de laatste onderlinge ontmoeting. Herne won dat duel met 3-1. Het was de enige overwinning in de seizoensserie voor de ploeg uit de mijnwerkersstad. Trappers won de twee andere duels met respectievelijk 6-3 en 1-7 overtuigend.

De statistieken wijzen op een sterke favorietenrol voor Tilburg. In 27 onderlinge ontmoetingen sinds de entree van Trappers in de Oberliga vijf jaar geleden won Trappers er 17. Vooral in eigen huis slaagde Herne er maar zelden in om potten te breken, wat het thuisvoordeel dat Tilburg tijdens het reguliere seizoen veroverde extra belangrijk maakt.

Herne plaatste zich voor de halve finales zonder te spelen. Tegenstander Hannover Indians kreeg te maken met positieve tests en verloor beide kwartfinalewedstrijden reglementair met 5-0. Tilburg rekende in twee duels af met Erfurt, waarbij Raymond van der Schuit afgelopen zondag in overtime het winnende doelpunt scoorde dat de serie besliste.

Herne eindigde in de reguliere competitie op de vierde plaats van de ranglijst. De ploeg heeft zes spelers met 15 goals of meer, waarbij Patrick Asselin (63 punten) en Marcus Marsall (58 punten) de topscorers zijn. Asselin is een 33-jarige Canadees met ervaring in de ECHL, DEL2, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk in zijn bagage. Hij is bezig aan zijn derde seizoen in Herne. De 23-jarige Canadees Colton Kehler is de andere import. Hij maakt in Herne dit seizoen zijn profdebuut.

Trappers won de serie tegen Erfurt zonder Bartek Bison, Jonne de Bonth, Kevin Bruijsten en Reno de Hondt in de opstelling. De ploeg had echter genoeg kracht in de breedte om de serie tegen de ploeg van oud-international Raphael Joly in zijn voordeel te beslissen. Eerder deze week werd duidelijk dat De Bonth terugkeert voor de halve finale en dat het voor de andere spelers nog niet bekend was.