Stock leeg doel

3 oktober 202008:21

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Beslissing, reacties, uitstel en verlies

In de Morning Skate vanmorgen natuurlijk aandacht voor de moeilijke beslissing gisteravond van de Nederlandse clubs uit de Beneliga om dit seizoen niet te spelen, inclusief de eerste reacties. In Duitsland kiest de DEL vooralsnog voor uitstel. Verder kijken we naar de situaties in Tsjechi√ę en Zwitserland en de wedstrijden van Mike Dalhuisen en het team van Doug Mason van gisteravond.

Het was geen makkelijke beslissing...

gisteren voor de Nederlandse clubs uit de Beneliga om te besluiten om niet deel te nemen aan de competitie dit jaar. Er is gewoon te veel onzekerheid over wat er de komende maanden gaat gebeuren in de maatschappij om voor de meeste teams financieel verantwoord te kunnen ijshockeyen. Het is nu aan IJshockey Nederland en de verenigingen om te kijken hoe zo veel mogelijk spelers die willen toch in actie kunnen komen, maar zonder de Eerste Divisie daarbij te veel te beschadigen. De komende dagen volgt hier meer nieuws over.

Lees hier meer over de beslissing rond de Beneliga >>>

Voorzitter Ron Lahay van...

Snackpoint Eaters Geleen legt op de eigen site van Eaters uit waarom spelen vanuit zijn perspectief dit seizoen geen haalbare kaart is. 'Na maanden van keihard werken op alle vlakken is er een besluit genomen gebaseerd op financi√ęle haalbaarheid, praktische uitvoerbaarheid en niet op de laatste plaats GEZONDHEID. Helaas zal komend seizoen geen BeNe-League worden gespeeld. We zullen alles in het werkstellen op het team, de fans, vrijwilligers en sponsoren betrokken te houden. We bedanken iedereen die op welke wijze dan ook, geprobeerd heeft een steentje bij te dragen aan het BeNe-League seizoen 2020-2021.'

Voorzitter Paul Fondse van Nijmegen Devils...

vertelt in dagblad De Gelderlander dat de club vandaag gaan kijken wat de gevolgen zijn voor zowel het eerste als het tweede team van de club. Fondse wijst rond de beslissing ook op de extra uitdaging van een grensoverschrijdende competitie met landen met verschillende regels. ',Het zijn rode gebieden, bovendien geldt de anderhalvemeterregel niet in Belgi√ę. Ze zijn al begonnen met de bekercompetitie en leken zelf de hoop op de gezamenlijke competitie ook al te hebben laten varen.'

Volgens Fondse is de club...

niet in gevaar. 'De jeugd draait gewoon door, maar dit plan raakt het eerste en tweede team. We gaan zaterdag besluiten hoe deze verdergaan.' Hij wijst erop dat er nu geen makkelijke oplossingen zijn, zoals het toevoegen van het eerste team van Devils aan de Eerste Divisie.

Nederland is niet het enige land...

met problemen. In Duitsland hebben de clubs op het hoogste niveau, de DEL besloten hun geplande start op 13 november opnieuw op te schuiven. Het uitstel volgde op een videoconferentie tussen de veertien clubs en de leiding van de competitie. Onder de huidige omstandigheden, maximaal 20 procent van het publiek is toegestaan, maakt het onmogelijk dit financieel rond te krijgen. Hoop op extra staatssteun om het miljoenentekort te dekken, bleek de afgelopen weken vergeefs.

De DEL kiest nog niet voor...

definitieve afgelasting van de competitie. Halverwege november wordt opnieuw gekeken naar de ontstane situatie, waarbij men dan hoopt in de tweede helft van december alsnog te kunnen starten. Ook een begin vroeg in het nieuwe jaar is nog bespreekbaar. Dan betreft het waarschijnlijk een verkorte competitie, mogelijk ook zonder play-offs.

Intussen zijn er coronaproblemen...

bij veelvoudig Duits kampioen Eisb√§ren Berlin. Die club moest de deelname aan een toernooi in Dresden voor dit weekeinde afzeggen vanwege een positieve coronatest 'in de omgeving van het team'. Uit voorzorg werden ploeg en begeleiding thuis in quarantaine geplaatst tot ze drie negatieve tests hebben ondergaan. SC Riessersee neemt de plaats van Berlijn bij het toernooi over. Berlijn zou vandaag een wedstrijd tegen Red Bull M√ľnchen spelen. Per speeldag zijn 1800 toeschouwers toegestaan in Dresden en alle wedstrijden worden door Magenta Sport live uitgezonden.

Beter nieuws is er vanuit...

Zwitserland, waar maar liefst 7243 toeschouwers getuige waren van het duel tussen ZSC Lions en Fribourg-Gott√©ron. In het stadion in Z√ľrich kunnen 11.200 toeschouwers, maar onder Zwitserse coronaregels moesten enkele duizenden stoelen leeg blijven. Het publiek zag de thuisclub met 5-2 winnen.

In Tsjechi√ę hebben de clubs...

besloten de komende twee weken zonder publiek te spelen. De zelfopgelegde beperking gaat maandag in wat, wat betekent dat bij de vier wedstrijden die voor dit weekeinde op het programma staan nog tot duizend toeschouwers mogen worden toegelaten. Vijf teams op het hoogste niveau in Tsjechi√ę zitten op dit moment in quarantaine.

Mike Dalhuisen en HK Poprad zijn...

begonnen aan de competitie. In een hal zonder publiek werd de openingswedstrijd helaas met 2-3 verloren van HK Nitra. Dalhuisen had 21.47 minuten aan ijstijd, maar bleef puntloos in het duel. Voor zondag staat de uitwedstrijd tegen Slovan Bratislava op het programma.

Ook de ploeg van Doug Mason...

moet de juiste weg in het nieuwe seizoen nog zien te vinden. Moser Medical Graz99ers verloor in eigen huis met 1-2 van Dornbirn Bulldogs. Het was de tweede nederlaag in drie wedstrijden voor de club. Zondag speelt de club een uitwedstrijd in Klagenfurt.