Trappers vs Scorpions 2018 doelscene

18 september 201819:52

Door Joep Meijsen

Oberliga Preview deel 2: Halle tot en met Hannover

De competitie in de Oberliga Nord staat voor de deur. Net als de afgelopen jaren kijkt IJshockeynederland.nl vooruit naar het nieuwe seizoen met een korte bespreking van alle tegenstanders van Tilburg. In deel 2 van Halle tot en met Hannover.

Saale Bulls Halle

Vorig jaar: Halle was nog de club die Tilburg vorig jaar in de reguliere competitie nog het beste kon bijhouden en eindgde uiteindelijk op 28 punten afstand op de tweede plaats. De Eisbären uit Regensburg waren echter in de eerste ronde van de play-offs te sterk. Nathan Burns was met 38 punten in 37 wedstrijden de topscorer, maar de ploeg had liefst elf spelers met twintig punten of meer.

Ontwikkelingen in de selectie: Het verhaal van zo veel clubs in de Oberliga, heel veel veranderingen in de selectie. Zo vertrok het goalie-duo Kevin Beech (Hannover Indians) en Patrik Cerveny (Duisburg), Ging de in de Oberliga succesvolle Phillipp Gunkel met pension en vertrokken Vojtech Suchomer en Thomas Zuravlev naar Herne. De imports Kacper Guzik en Steven Tarasuk gingen terug naar respectievelijk Polen en Noord-Amerika. Raphael Joly had een grote nieuwe aankoop moeten zijn maar hij haakte af wegens ziekte. Doelman Henning Schr√∂rs maakt de overstap vanuit de DEL2, al speelde hij vorig jaar ook voor Lindau in de Oberliga S√ľd, terwijl Justin Schr√∂rs ondanks zijn 24 jaar ook al de nodige ervaring op hoger niveau verzamelde. Met de 34-jarige Canadees Tyler Mosienko wordt een brok ervaring binnengehaald, hij speelde ooit zelfs een seizoen in de DEL en was vorig jaar op het hoogste niveau in Frankrijk actief. Nathan Burns is weer van de partij, net als de ook al zo ervaren, hij speelde zelfs in de NHL, Nathan Robinson.

Verwachting: Ook bij Halle veel wijzigingen, maar er is voldoende kwaliteit in de ploeg om weer hoge ogen te gooien in de Oberliga Nord.

Hamburg Crocodiles

Vorig jaar: Hamburg bereikte vorig jaar tot grote eigen teleurstelling de play-offs niet. Brad McGowan en Josh Mitchell konden hun superseizoen van een jaar eerder niet herhalen. André Gerartz was uiteindelijk de opscorer met 74 punten, met 32 goals. Josh Mitchell had 63 punten en Brad McGowan, in maar 26 wedstrijden, 55 punten.

Ontwikkelingen in de selectie: Topscorer Gerartz speelt komend seizoen in Essen, Daniel Reichert en Marvin Walz maakten (voorlopig) de overstap naar de DEL2, terwijl verschillende andere spelers elders in de Oberliga of de regionalliga onderdak vonden. Doelman Kai Kristian is terug, uit de Verenigde Staten komt de 19-jarige verdediger Tom K√ľbler terug, De Duitse Amerikaan Aaron Reinig komt over van Kaufbeuren (DEL2), terwijl aanvaller Lennart Palausch een voormalige aanvoerder is van de Duitse nationale jeugdploeg en op 24-jarige leeftijd al 89 DEL-wedstrijden en 118 wedstrijden in de DEL2 op zijn naam heeft, zonder daar heel veel te scoren. Vorig jaar speelde hij nog 26 wedstrijden in de DEL voor Schweenningen. De 23-jarige Dominik Lascheit komt over uit Essen. De club zal verder rekenen op de aanvalskracht van McGowan en Mitchell en heeft ook nog steeds de NHL-ervaren Christoph Schubert in de opstelling. De club zal ook hopen dat sommige van de jonge leenspelers uit de DEL en DEL2 consequent gaan bijdragen.

Verwachting: Als de imports terug kunnen keren naar hun seizoenen met honderd punten van twee jaar geleden is Hamburg een ploeg die de play-offs moet kunnen halen.

EC Harzer Falken

Vorig jaar: Harzer Falken eindigde vorig jaar als laatste in de Oberliga Nord in een seizoen waarin weinig goed ging. Elias Bjuhr was de topscorer met 39 punten in 33 wedstrijden.

Ontwikkelingen in de selectie: Na het weinig succesvolle seizoen van vorig jaar heel veel nieuwkomers in de selectie, waaronder met de Canadees Michael Buonincontri (de afgelopen drie seizoenen op het tweede niveau in Frankrijk) en de vorig jaar in de Noorse competitie spelende Amerikaanse verdediger Zach Josespher twee nieuwe imports. De Duitse-Tsjech Denis Gulda komt over van Duisburg en de club plukt zo uit verschillende hoeken van de Oberliga nieuwe spelers weg. Ook komen er nog talenten van Kassel Huskies. De meester vertrekkers gaan regionalliga spelen, met uitzondering van import Elias Bjuhr. Die Zweed gaat op lager niveau spelen in eigen land.

Verwachting: Zoals met zo veel teams in de Oberliga veel wisselingen, wat voorspellen lastig maakt. De ploeg haalde kwantitatief veel nieuwe namen binnen en zal waarschijnlijk met een completere selectie een beter jaar kunnen draaien.

Hannover Indians

Vorig jaar: De publieksclub uit Hannover haalde op de valreep de play-offs in de Oberliga, maar ging in de achtste finale onderuit. Branislav Pohanka was de topscorer met 58 punten in 43 wedstrijden, gevolgd door Igor Bacek met 48 punten en een wedstrijd meer.

Ontwikkelingen in de selectie: De Canadese doelman met een Duitse pas Kevin Beech komt over van Halle. De 24-jarige verdediger Yannick Mund speelde vorig jaar op het hoogste niveau in Polen en in de DEL2. De Duitsers Victor Knaub en Thore Weyrauch waren vorig jaar op lager jeugdniveau actief in Noord-Amerika, terwijl de Canadees Brent Norris vorig jaar in de Oberliga S√ľd voor 35 punten in 31 wedstrijden tekende. Pohanka is ook weer van de partij, net als Bacek en de inmiddels 40-jarige voormalige Duitse international Andreas Morczinietz. Jan Tramm en Lasse Uusivirta vertrokken naar Duisburg, en Thomas Ziolkowski bewandelde de omgekeerde weg. Dennis Arnold stapte over naar Herne en doelman Sebastian Albrecht maakte promotie naar de DEL2, waar hij voor Crimmitschau speelt.

Verwachting: Hannover Indians kende een goede voorbereiding waarin gewonnen werd van verschillende tegenstanders uit de Oberliga en zelfs van DEL2-club Crimmitschau. De selectie lijkt meer uitgebalanceerd ten opzichte van vorig jaar, dus directere plaatsing voor de play-offs lijkt goed mogelijk.

Hannover Scorpions

Vorig jaar: Hannover Scorpions eindigde vorig jaar op de vierde plaats in de rangschikking, maar kende sterke play-offs. De ploeg won in de eerste ronde van Peiting, schakelde daarna Rosenheim uit en struikelde uiteindelijk in de vijfde wedstrijd pas tegen Tilburg. De naam van doelman Björn Linda wordt in Stappegoor nog altijd met respect uitgesproken. Patrick Schmid en Björn Bombis waren de topscorers.

Ontwikkelingen in de selectie: Het goede nieuws voor Tilburg, doelman Linda is voor zijn goede prestaties beloond met promotie naar de DEL2. Ook doelman Lukas M√ľller heeft de club verlaten. Met Christoph Mathis (Duisburg) en Enrico Salvarani (Essen) is er een kersvers goalieduo. Nieuw is de 27-jarige Canadees Matt Wilkins die een prima seizoen had in de ECHL bij de Reading Royals. Verder komt Marius Garten de ploeg versterken. De 30-jarige voormalige Duitse jeugdinternational speelde de afgelopen elf seizoenen op het tweede niveau in Duitsland, vorig jaar voor Dresdner Eisl√∂wen. De tweede import blijft de Canadees Chad Niddery, die aan zijn derde seizoen bij de club begint. Bombis en Schmid zijn ook weer van de partij in een selectie die voor Oberliga-begrippen redelijk stabiel is.

Verwachting: Als Christoph Mathis zich een goede vervanger toont van Björn Linda en onder meer Schmid en Bombis weer een sterk seizoen hebben ligt de weg voor Scorpions open naar weer een succesvol seizoen.