Oranje tijdens het OKT in Barcelona
Oranje tijdens het OKT in Barcelona — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

2 januari 202010:10

Door Joep Meijsen

Oranje met iets gewijzigd team naar Barcelona

Het Nederlands ijshockeyteam speelt op 8 januari in Barcelona tegen Spanje de beslissende wedstrijd voor plaatsing voor de volgende ronde van de Olympische Kwalificatie. Ten opzichte van enkele weken geleden is het team op een paar plekken gewijzigd. Ook is bondscoach Doug Mason nu wel aanwezig.

Het Nederlands team moet terug naar Barcelona omdat de beslissende wedstrijd tegen Spanje na de eerste periode bij een stand van 0-0 moest worden gestaakt vanwege problemen met het ijs. Eerder had Nederland tijdens het toernooi met ruime cijfers afgerekend met Mexico en Taiwan. Nederland reist een dag voor de wedstrijd af naar Spanje en gaat direct na de wedstrijd weer naar huis. Als Oranje de ontmoeting wint, plaatst Nederland zich voor de volgende ronde die in februari wordt gespeeld. Nederland zou in dat geval naar Kazachstan gaan. Naast het gastland zijn Polen en Oekra√Įne de andere deelnemers aan dat toernooi.

Ten opzichte van de selectie van halverwege december ontbreken Mark Hoekstra, Stijn Knoop, Alexei Loginov, Jordy van Oorschot en Jasper Nordemann vanwege een combinatie van werk, studie of blessures. Daarvoor in de plaats komen Justin Evers (Den Haag) Ninho Hessels (Tilburg), Luca Heutmekers (Geleen), Giovanni Vogelaar (Bregenzerwald) en Luke Zwartbol (Nijmegen). Op Vogelaar na allemaal spelers die nog niet eerder een offici√ęle interland voor Nederland speelden. Levi Boer (Den Haag) en Deniz Mollen (Nijmegen) staan op de reservelijst.

Het team staat onder leiding van bondscoach Doug Mason, die vanwege clubverplichtingen in Oostenrijk tijdens het toernooi in december ontbrak. Bo Subr, Josh Mizerek en Mike Nason zijn de assistent-bondscoaches.

De selectie

Goalies

Ian Meierdres (Tilburg)
Martijn Oosterwijk (Heerenveen)

Defense

Ninho Hessels (Tilburg)
Boet van Gestel (Tilburg)
Kilian van Gorp (Tilburg)
Ernesto Klem (Berlijn)
Jordy Verkiel (Tilburg)
Giovanni Vogelaar (Bregenzerwald)
Luke Zwartbol (Nijmegen)

Forwards

Mickey Bastings (Tilburg)
Bartek Bison (Tilburg)
Jonne de Bonth (Tilburg)
Thomas Borgman (Zoetermeer)
Lars den Edel (Heerenveen)
Justin Evers (Den Haag)
Luca Heutmekers (Geleen)
Joey Oosterveld (Den Haag, captain)
Raymond van der Schuit (Nijmegen)
Jord Smit (Heerenveen)
Danny Stempher (Tilburg)
Joy Turpijn (Zoetermeer)
Nick Verschuren (Geleen)