11 augustus 200800:00

Door [email protected]

Oude vos naar Chicago

Sinds afgelopen week is de meest succesvolle coach in de geschiedenis van de NHL een Blackhawk. De 74-jarige William Scott ‘Scotty’ Bowman gaat de komende drie jaar bij Chicago werken als adviseur. De verwachting is echter dat hij tijdens het aankomende seizoen een prominentere rol gaat innemen in de Blackhawks organisatie.

Bowman, geboren in 1933 te Montreal in Canada, heeft als coach maar liefst negen Stanley Cups gewonnen met drie verschillende teams: Montreal, Pittsburgh en Detroit. Tevens heeft hij ‘zijn’ teams in 29 van de 30 seizoenen naar de play-offs geloodst. Na het winnen van de Stanley Cup in 2002 met Detroit ging hij op een hoogtepunt met pensioen.

Hij is echter tot en met afgelopen week verbonden gebleven aan de Detroit organisatie. In de laatste jaren fungeerde hij als klankbord voor General Manager Ken Holland en bracht hij advies uit ten aanzien van het aan- en verkoopbeleid van de Wings. Volgens de GM van Detroit heeft de franchise uit ‘Motor City’ veel aan Bowman te danken. ‘Hij maakte van een getalenteerd team een kampioensteam’ aldus Holland.

‘Het is altijd een lastige beslissing om een team als Detroit te verlaten’, zegt Bowman. Voornaamste reden voor zijn vertrek naar de Blackhawks is de kans om met zijn zoon Stanley te werken. Stanley Bowman is al acht jaar verbonden aan de Blackhawks organisatie. De laatste twee jaar als assistent GM.

In zijn nieuwe rol rapporteert Scotty Bowman aan Blackhawks GM Dale Tallon. Hij gaat ook zijn zoon Stan Bowman van advies voorzien. Een publiek geheim in Chicago is dat Blackhawks voorzitter John McDonough geen fan is van zowel coach Denis Savard als GM Dale Tallon. Beide doen het echter goed met de jeugdige Blackhawks. Het team presteert naar behoren onder leiding van tieners Jonathan Toews en Patrick Kane.

Ondanks dat ze in het afgelopen seizoen de play-offs op een haar na misten is de algemene opinie dat de franchise een mooie toekomst tegemoet gaat. Afgelopen juli trok Chicago nog verdediger Brian Campbell en goalie Christobal Huet aan. Campbell tekende zelfs voor acht jaar tegen het astronomische bedrag van 56,8 miljoen dollar.

Door het aantrekken van Bowman heeft John McDonough nu een direct beschikbaar alternatief voorhanden voor beide functies. De verwachting is dat Bowman de leeggevallen positie gaat innemen mocht Tallon óf Savard vroegtijdig vertrekken.

Aardig detail is dat de Blackhawks en Red Wings elkaar gaan tegenkomen in de NHL ‘Winterclassic’, een jaarlijks gehouden wedstrijd in de open lucht, aankomende januari. Deze wordt gehouden op “Wrigley Field’, thuishaven van de honkbalploeg Chicago Cubs.