RB Schaal 09

20 september 202307:46

Door Joep Meijsen

RBS 2023: 9 redenen om vooruit te kijken naar zaterdag

Het ijshockeyseizoen opent komende zaterdagavond officieel met de strijd om de Ron Berteling Schaal. Den Haag en Heerenveen maken in Amsterdam onderling uit wie er met de supercup van het Nederlandse ijshockey vandoor gaat. Negen redenen om vooruit te kijken naar zaterdag.

1. Het begint weer

Teams zijn al druk geweest met oefenwedstrijden, maar de strijd om de Ron Berteling Schaal is het offici√ęle signaal dat de lange zomer voorbij is en de ijshockeywinter is begonnen. En het wordt een druk seizoen met Tilburg in de Oberliga, Den Haag, Geleen en Heerenveen in de Beneliga en een spannend seizoen in de Eredivisie voor de boeg. Als heerlijk tussendoortje speelt de nationale ploeg bovendien ook nog een Olympisch kwalificatietoernooi in eigen land.

2. Loting van bekertoernooi

Voorafgaand aan de wedstrijd om de Ron Berteling Schaal is er de loting voor de bekercompetitie, waarin de Nederlandse deelnemers aan de Beneliga en een aantal topteams uit de Eredivisie meedoen. Feitelijk is zaterdag het begin van een nieuwe, spannende opzet van de bekercompetitie.

3. Nieuwe leden Hall of Fame

Vorig jaar werd tijdens de eindstrijd om de Ron Berteling Schaal de nieuwe Hall of Fame van het Nederlandse ijshockey gelanceerd, met Wil van Dommelen, Piet van Heeswijk en George Peternousek als eerste leden. Zaterdag wordt duidelijk welke legendes van het Nederlandse ijshockey zich bij hun voegen.

4. Uitreiking individuele awards

Behalve teamprijzen, zijn er ook individuele awards in het Nederlandse ijshockey. Voor de topscorer bijvoorbeeld, de beste doelman, de beste verdediger, de beste official en het grootste talent. De winnaars van al deze awards worden komende zaterdag bekendgemaakt.

5. Wie pakt de eerste prijs?

UltimAir Hijs Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenveen zijn al een paar jaar de sterkste Nederlandse ploegen in de Beneliga. Onderling hebben ze de afgelopen jaren de hoofdprijzen verdeeld. De Ron Bertelingschaal is zaterdag de eerste kans in het nieuwe seizoen om te zien hoe de onderlinge verhoudingen tussen deze twee ploegen tijdens de lange zomer zijn veranderd. Vorig jaar won Den Haag de Ron Berteling Schaal door met 4-3 nipt te winnen. Chad Niddery kreeg uiteindelijk het beslissende doelpunt op zijn naam.

6. Veranderingen bij Den Haag

Oefenwedstrijden zijn leuk, maar nu gaat het om om het échie. Den Haag heeft met Henry Thom voor het eerst in lange tijd een nieuwe coach in de bank staan. Hij kan onder meer rekenen op de nieuwe import Kyle Brothers, die eerder zeer succesvol was bij Herentals en de afgelopen seizoenen in de Oberliga uitkwam. Verder keren vanuit Tilburg Jordy van Oorschot en Raymond van der Schuit terug naar de Uithof, terwijl vanuit Zoetermeer Tobie Collard, Jelle Kronenburg, Dani van Schilt en Joy
Turpijn en Dean Versteeg overkomen.

7. Veranderingen bij Heerenveen

Ook Heerenveen heeft de nodige nieuwe namen in de selectie. Bijvoorbeeld de Canadese forwards Jesse Barwell en Frankie Pucci, die allebei vorig jaar in de Canadese universiteitscompetitie uitkwamen. De Belgisch-Canadese tweeling Lowie en Tijs Vreys stappen over vanuit Herentals, Bob Gerretsen verwisselt Geleen voor Heerenveen en vanuit Den Haag komt Ernesto Klem over.

8. Anderen zijn er niet meer bij

De start van het seizoen is ook altijd een goed moment om even stil te staan bij spelers die geen deel meer uitmaken van de selecties. Flyers moet het bijvoorbeeld na jaren van trouwe dienst doen zonder zijnstatusspelers Trevor Hunt en Pippo Limnell. Ook de succesvolle import Roope Nikkilä is er niet meer bij. Net als Marc Nijland trouwens. Bij Hijs Hokij valt natuurlijk direct op dat succescoach Chris Eimers niet langer in de bank staat. De club verlengde het contract met veelvuldig
international Ronald Wurm niet en Stijn Knoop geeft anderezaken prioriteit in zijn leven.