JńĀnis Sprukts
JńĀnis Sprukts — © Snackpoint Eaters Geleen

3 september 202022:17

Door Joep Meijsen

Snackpoint Eaters haalt veelvuldig Lets international

Snackpoint Eaters Geleen heeft de 38-jarige Letse aanvaller JńĀnis Sprukts aangetrokken. Sprukts speelde meer dan tweehonderd keer voor Letland en kwam zelfs 14 keer uit in de NHL.

De speler kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor HK Kurbads in de hoogste Letse liga. Vorig jaar had hij daar zes goals en 22 assists in 33 wedstrijden. In zijn beste jaren behoorde hij echter tot de absolute top in het ijshockeygekke Baltische land. Hij speelde twee keer de Olympische spelen, 12 wereldkampioenschappen en volop andere interlands voor Letland.

Daarnaast kwam hij ook nog uit in een reeks topcompetities, met als uitschieter de dertien wedstrijden die hij uitkwam voor de Florida Panthers in de NHL in het seizoen 2008-09. Daarna was hij jarenlang actief in de KHL voor Dinamo Riga, CSKA Moskou en Lokomotiv Yaroslavl. Ook speelde hij op het hoogste jeugdniveau in Canada, op het hoogste niveau in Finland en de hoogste divisies in Denemarken, Itali√ę en Zwitserland.

De speler komt via de eveneens uit Letland afkomstige coach Gints Bikars bij Snackpoint Eaters terecht. Hij was op zoek naar een nieuwe club omdat zijn team in Letland dit jaar niet deelneemt aan de competitie. 'Over deze brok ervaring hoefde Eaters natuurlijk niet lang na te denken, hij past precies in het beleid dat een import meerwaarde moet hebben voor het team', zo meldt de club in het persbericht.

Op NHL-niveau kwam hij tot een goal en twee assists en in de KHL tot 117 punten, tijdens Olympische Spelen pikte hij 5 punten op en tijdens WK's 30. Hij werd tijdens zijn lange loopbaan onder meer kampioen in Finland, Letland en Itali√ę. Sprukts kwam in 2016-17 voor het laatst uit op het wereldkampioenschap. Hij is inmiddels al in Geleen en traint mee tijdens de voorbereiding op het seizoen.

JńĀnis Sprukts
JńĀnis Sprukts — © Snackpoint Eaters Geleen