24 maart 202000:00

Door Wilma Olijhoek

Info van de bond

Afwikkeling seizoen 2019-2020 en overige ontwikkelingen

Beste ijshockeyfamilie,

Het coronavirus slaat hard toe en zorgt voor veel vragen. De regering heeft duidelijk stelling genomen en dagelijks volgen maatregelen elkaar snel op.

IJshockey Nederland heeft in een vroeg stadium het seizoen 2019-2020 afgesloten om onnodig risico’s voor een ieders gezondheid te vermijden. De meesten van ons ervaren al van dichtbij wat de impact is van bijvoorbeeld het sluiten van winkels en het niet meer kunnen verschijnen op je (dagelijkse) werkplek. Onze gedachten gaan vooral uit naar allen die persoonlijk getroffen zijn. Naast onze dienstverlening aan alle verenigingen en leden staat uiteraard ook de bescherming van onze medewerkers, vrijwilligers en hun gezinnen centraal. Gezien de situatie en de maatregelen die de overheid heeft genomen, hebben wij onze medewerkers en stagiaires aangegeven om vanuit huis te werken. Wij verwachten zeker geen verstoringen van het serviceniveau van IJshockey Nederland aan onze leden. Al onze medewerkers zijn uitgerust om volledig vanuit huis te kunnen werken. Ze blijven bereikbaar via e-mail of telefoon en de organisatie blijft volledig operationeel en toegankelijk voor al onze dierbare leden. Bestuur en kantoor hebben frequent contact om lopende zaken te behandelen en nieuwe maatregelen verder te bespreken. Gedurende de periode dat de situatie zich ontwikkelt, zullen we ervoor zorgen dat we een open communicatie houden met onze leden en hen zo snel mogelijk op de hoogte stellen van eventuele statuswijzigingen en van belangrijke informatie vanuit de overheid.

De competities in het seizoen 2019-2020 zijn abrupt tot een einde gekomen. Velen hebben al gevraagd wat dit betekent voor de rangschikking en daaraan gekoppeld kampioenschappen, promoties en degradaties.

Eerste divisie
Door het niet voltooien van de best-of-three finale play-offs Eerste divisie kent het seizoen 2019-2020 geen Kampioen van Nederland Eerste divisie.

Met betrekking tot de Eerste divisie is besloten dat de teams met de hoogste rangschikking in de Eerste divisie poule A en Eerste divisie poule B, de titel kampioen van de betreffende competitie krijgen toegekend.

Tweede, Derde, Vierde, Vijfde en Zesde divisie
Door het annuleren van de finalewedstrijden in de Tweede divisie, Derde divisie, Vierde divisie en Vijfde divisie kent het seizoen 2019-2020 geen Kampioen van Nederland Tweede divisie, Derde divisie, Vierde divisie en Vijfde divisie.

Met betrekking tot de Tweede divisie noord en zuid, Derde divisie noord en zuid, Vierde divisie noord en zuid, Vijfde divisie noord en zuid en Zesde divisie zuid, is besloten dat indien op basis van de huidige stand volgens de huidige bepalingen met betrekking tot rangschikking een team met de hoogste rangschikking is te bepalen*, dit team de titel kampioen van de betreffende competitie krijgt toegekend.

* Indien dit in een competitie niet het geval is, wordt geen titel kampioen van de betreffende competitie toegekend.

Door het wegvallen van de promotie/degradatiewedstrijden is in overeenstemming met de vooraf bepaalde competitieopzet besloten dat:- de eerst geplaatste teams van Derde divisie noord en zuid, Vierde divisie noord en zuid, Vijfde divisie noord en zuid en eerst geplaatste team van Zesde divisie zuid promoveren naar een divisie hoger en- de laatst geplaatste teams in Tweede divisie noord en zuid, Derde divisie noord en zuid, Vierde divisie noord en zuid en Vijfde divisie zuid degraderen naar een divisie lager.

Omdat de promotie/degradatiewedstrijden geen doorgaan hebben gevonden, gaan we kijken of er een match is met betrekking tot wederzijdse promotie- dan wel degradatiewensen. We zullen de betreffende teams hierover nader informeren.

Jeugdcompetities
Amsterdam Tigers U19 is Kampioen van Nederland U19.

Door het annuleren van de finalewedstrijden U16, U14 en U12 kent het seizoen 2019-2020 geen Kampioen van Nederland U16, U14, U12.

Met betrekking tot U16 Elite, U16 Eerste divisie, U14 Elite, U14 Eerste divisie, U12 Elite, U12 Eerste divisie en Junioren is besloten dat indien op basis van de huidige stand volgens de huidige bepalingen met betrekking tot rangschikking een team met de hoogste rangschikking is te bepalen*, dit team de titel winnaar van de betreffende competitie krijgt toegekend.

* Indien dit in een competitie niet het geval is, wordt geen titel van de betreffende competitie toegekend.

Vrouwen en Studenten
Bij de Vrouwen en Studenten kan op basis van de huidige stand volgens de huidige bepalingen met betrekking tot rangschikking geen team met de hoogste rangschikking worden bepaald. In deze competities kan dus geen titel Kampioen van Nederland of kampioen van de betreffende competitie worden toegekend.

Op basis van het bovenstaande zal IJshockey Nederland de kampioenen en winnaars op onze website publiceren.Er bereiken ons ook vragen over de start van de nieuwe competitie 2020-2021. Het spreekt voor zich dat hier nog niet veel over te vertellen is. IJshockey Nederland gaat ervan uit dat we met veel enthousiasme eind september het nieuwe seizoen kunnen starten.

Na de persconferentie van maandagavond 23 maart moeten we ook concluderen dat het voorjaarsoverleg met de jeugdclubs (jeugd- en vrouwenteams) en Eerste divisie (6 mei 2020) en het voorjaarsoverleg met de seniorendivisies Tweede divisie, Derde divisie, Vierde divisie, Vijfde divisie, Zesde divisie en Studentencompetitie (12 mei 2020) geen fysieke doorgang kunnen vinden. We gaan ons beraden hoe we toch terug kunnen blikken en vooruit kunnen kijken. We zullen jullie hierover tijdig informeren.

Mocht u nog andere vragen hebben, neem dan gerust contact op met het bondsbureau. Wij zullen u waar nodig en waar het kan assisteren en informeren.

Wij zijn ervan overtuigd dat wij deze wedstrijd winnend gaan afsluiten. Ook zijn we ervan overtuigd dat deze buitengewone situatie ons nog verder zal verenigen. Wees voorzichtig en zorg voor elkaar!

Namens het bondsbestuur en bondsbureau van
IJshockey Nederland