Logo teamstripes

5 juli 202118:15

Door Wilma Olijhoek

Info van de bond

Nieuw spelregelboek IIHF 2021-2022

De International Ice Hockey Federation (IIHF) heeft een nieuw spelregelboek ge√Įntroduceerd. Het nieuwe spelregelboek (Unified Rule Book) heeft als doel dat alle landen met dezelfde spelregels gaan werken.

Zoals eerder aangekondigd door IJshockey Nederland en TeamStripesNL heeft de IIHF een nieuw spelregelboek ge√Įntroduceerd. Het nieuwe spelregelboek (Unified Rule Book) heeft als doel dat alle landen met dezelfde spelregels gaan werken.

Aangezien er veel spelregels zijn veranderd heeft IJshockey Nederland en TeamStripesNL gemeend om jullie nu al mee te nemen in deze veranderingen. Naast aanpassingen op het speelveld (Trapezoid, Kickplates en Goal Pegs) zijn er ook veranderingen in strafmaat voor een aantal overtredingen. Daarnaast zijn diverse procedures voor, tijdens en na een wedstrijd veranderd.

Het spelregelboek van de IIHF en daarmee ook IJshockey Nederland, maakt onderscheid bij bepaalde straffen tussen jeugd (t/m U21)/recreatiecompetities en de topdivisies (Ere- en Eerste divisie). Het spelregelboek spreekt voor de topdivisies in landen over een Disciplinary Committee, welke door IJshockey Nederland zal worden ingevuld door de Player Safety Commissie.

IJshockey Nederland draagt zorg voor een Nederlandse vertaling van het spelregelboek en zodra deze klaar is zal deze ook worden gedeeld met alle clubs. Daarnaast zal TeamStripes op diverse manieren gaan communiceren over de vele veranderingen die het nieuwe spelregelboek met zich mee gaat brengen. Naast een fysieke bijeenkomst voor coaches en captains van de Ere- en Eerste divisie zullen er 2 webinars worden georganiseerd waar iedere ijshockeyliefhebber zich voor kan opgeven die meer over deze veranderingen te weten wil komen. Zodra deze data bekend zijn, zal dit met jullie gedeeld gaan worden.

Hieronder de volgende bijlagen:

  • Het nieuwe Unified Rule Book (Engelstalig)
  • Overzicht straffen en (nieuwe) strafmaat (Excel)
  • Overzicht veranderingen en uitleg van de veranderingen (Excel)*

* de bijlage Overzicht veranderingen en uitleg document kun je als volgt gebruiken: op de hoofdpagina van dit document staat in kolom A het regelnummer en onder dit regelnummer zit een hyperlink naar bijbehorende tabblad. Als je op het regelnummer klikt, kom je automatisch op het tabblad met meer uitleg. Bovenaan iedere tabblad (regel 1) zie je in het geel "terug naar hoofdpagina", via deze hyperlink kom je automatisch weer terug op de hoofdpagina van dit document.

Hieronder de link naar de video van de IIHF met de uitleg over waarom er een nieuw spelregelboek is en daarnaast ook een aantal voorbeelden van de veranderingen.