4 september 201900:00

Door Wilma Olijhoek

Info van de bond

Spelregelaanpassingen

IJshockey Nederland en de International Ice Hockey Federation hebben spelregelwijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het vorige seizoen. Hieronder een weergave van belangrijkste veranderingen waarbij het noodzakelijk is dat clubs / contractanten deze informatie zo breed mogelijk delen.

Geen bodychecken toegestaan tot en met U12
Vanaf het seizoen 2019-2020 is het niet meer geoorloofd om bodychecks te geven tot en met U12 leeftijdscategorie. Bodycontact zal zeker wel nog worden toegelaten.

Icing-regel bij U16
Met ingang van het seizoen 2019-2020 mogen spelers in de U16-competitie na een icing niet meer wisselen. Dus bij U16-competitie, U19 -competitie en Eerste divisie geldt: Hybride-icing en niet wisselen van spelers door het team dat icing schiet.

Uitleg face-off-procedure
De speler die de face-off neemt wordt na een fout tijdens de face-off-procedure niet meer direct weggestuurd, maar krijgt een eerste waarschuwing. De linesman geeft aan dat het een eerste fout is door de wijsvinger omhoog te steken van de arm aan de zijde van het in overtreding zijnde team. Bij een tweede fout, die door de linesman wordt aangegeven met de hand aan de zijde van het in overtreding zijnde team, met de wijs- en middelvinger (v-teken), zal de hoofdscheidsrechter een bench minor penalty opleggen voor delaying the game. Dit betekent dat, ongeacht wie de eerste of tweede fout begaat, er na de tweede fout altijd een bench minor penalty zal worden opgelegd en een speler van het in overtreding zijnde team die op het ijs staat de straf uit moet zitten.

Het doel is om het spel te versnellen.

Mochten er vragen zijn omtrent de spelregelwijzigingen kunnnen clubs / contractanten contact opnemen met de referee in chief ([email protected]).