Frame Schaatsen ijshockey nederland
— © Stephan Tellier

7 februari 202212:28

Door Danny Micola von F√ľrstenrecht

Info van de bond

Stichting het Gehandicapte Kind introduceert Frame Schaatsen als nieuwe sport in Nederland

Nederland is een echt schaatsland. Wanneer het winterse weer toelaat gaan we massaal schaatsen op natuurijs. Maar ook op kunstijs bij schaatsbanen zijn we niet weg te slaan. Maar dat geldt niet voor iedereen. Kinderen met een fysieke beperking staan vaak aan de kant te kijken naar hun leeftijdsgenootjes die plezier maken op het ijs. Dat moet en kan anders!

Pilot ‚ÄėFrame Schaatsen‚Äô bij Thialf Heerenveen

Nu de Olympische Winterspelen officieel zijn gestart, start er ook een nieuwe sport in Nederland: Frame Schaatsen. Stichting het Gehandicapte Kind introduceert deze sport zodat ook kinderen met een beperking het ijs op kunnen. Na een succesvolle pilot in samenwerking met de Sven Kramer Academy in Thialf in Heerenveen is het nu tijd om uit te breiden naar de rest van het land. Zo start volgend seizoen Frame Schaatsen in Hoorn. Het doel van Stichting het Gehandicapte Kind is dat er in elke provincie minimaal één schaatsbaan is waar kinderen kunnen frameschaatsen. Dankzij het schaatsframe met zitje en ijzers kunnen de kinderen gemakkelijk zitten en vaart maken. Hierdoor is frameschaatsen minder vermoeiend voor kinderen met een beperking dan andere sporten. De frameschaatslessen worden in groepsverband en tijdens schaatstrainingen van kinderen zonder beperking gegeven. Dit stimuleert het samen sporten voor kinderen met en zonder beperking en gaat het sociaal isolement tegen.

Over Stichting het Gehandicapte Kind

Stichting het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) maakt zich hard voor kinderen met een handicap: ook zij moeten mee kunnen doen in onze samenleving door in de buurt te kunnen spelen, sporten en naar school te gaan met leeftijdgenoten zonder beperking. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers. Zie voor meer informatie: www.gehandicaptekind.nl.

Para-ijshockey

IJshockey Nederland is samen met Gehandicaptensport Nederland bezig het para-ijshockey beter op de kaart te zetten.

Amy kan nu ook meedoen

Amy (11) is één van de kinderen die meedoet met de frameschaatslessen. Haar familie is altijd al in de ban van schaatsen, zeker nu de Olympische Winterspelen in volle gang zijn. Daarom is het zo fijn dat ook Amy nu kan schaatsen.

Amy frame schaatsen
— © Stephan Tellier

‚ÄúAmy heeft cerebrale parese en kan niet zelf lopen, laat staan sporten. Mijn hele gezin is fan van schaatsen. We kijken er altijd naar op tv en zodra er ijs ligt, binden we de ijzers onder. Maar Amy kan vanwege haar beperking niet mee schaatsen. Totdat we kennis maakten met Frame Schaatsen. Amy kan nu ook meedoen met de andere kinderen. Ze lacht, ze geniet, ze straalt wanneer ze met haar schaatsframe het ijs op gaat.‚ÄĚ

— Moeder Baukje vertelt