Wk2011 Ned Spa002

2 januari 201213:51

Door Joep Meijsen

2011: Het jaar dat was

Het bewogen ijshockeyjaar 2011 zit erop. De redactie van IJshockey.com blikt terug op de voorbije jaargang, kijkt ook een beetje vooruit en wenst vooral alle bezoekers een gelukkig nieuwjaar.

Het jaar 2011 begon met de bekerwinst voor Tilburg Trappers. De bekerfinale werd voor het eerst in een uitverkocht Stappegoor gespeeld en de ‚Äėthuisclub' won de finale met 6-3 van Den Haag. Het was de twaalfde nationale beker voor de recordkampioen. De finale komende maand is een herhaling van zetten. Ook nu staan Den Haag en Tilburg tegenover elkaar in Stappegoor.

De tweede editie van de allstar-game in Eindhoven was leuk evenement. Jammer was dat Trappers en Eaters geen imports wilden afstaan voor de wedstrijd, omdat er ook gewoon competitiewedstrijden gepland stonden voor dat weekeinde. Dit jaar staat de all star game voor 11 februari op het programma en lijkt het erop dat het weekeinde niet verschoond blijft van competitiewedstrijden.

Het Nederlands damesteam wist in Australi√ę promotie naar Division II af te dwingen. Penaltyshots moesten in de laatste wedstrijd tegen de gastdames de beslissing brengen en Julie Zwarthoed wist de beslissende treffer binnen te schieten. De U18 slaagde daar tijdens het WK in Oekra√Įne net niet in. De ploeg behaalde de zilveren plak. Dit jaar mag deze ploeg het tijdens het eerste junioren-WK in eigen land sinds mensheugenis in eigen land op jacht naar promotie. Heerenveen is van 25 tot en met 31 maart gastheer van het WK U18.

De eerste North Sea Cup werd eind februari gewonnen door Den Haag. Tony Demelinne scoorde twee minuten voor tijd de winnende goal in de wedstrijd tegen Tilburg. Een maand later wist Den Haag ook voor de tweede keer in drie jaar landskampioen te worden. Ook in de finaleserie was Tilburg de tegenstander. In de kampioenswedstrijd werkte Den Haag een achterstand van 0-3 weg voor een 5-4 zege.

Het Nederlands team behaalde in april de vierde plaats tijdens het WK in Boedapest. Door de herindeling van de poules door de IIHF zakt Oranje daarmee feitelijk naar een lager niveau, al wordt het door de internationale federatie eufemistisch Division I B genoemd. Het WK vormde tevens het eindstation voor bondscoach Tommie Hartogs, wiens contract na vijf jaar niet werd verlengd. Onder zijn leiding werd het Nederlands team fors verjongd. Met die selectie mag opvolger Larry Suarez in april in Polen proberen Oranje weer een niveau hoger te krijgen.

Hartogs verloor ook zijn baan als hoofdcoach bij het CTO in Eindhoven, zoals er bij de ijshockeybond sowieso veel veranderde. Joop Vullers vertrok als voorzitter en werd opgevolgd door Ruud Vreeman. Daarnaast werden nog twee mensen van buiten de ijshockeywereld aangetrokken om het bestuur te versterken. Hun belangrijkste taak zal zijn om de ijshockeysport door de zware storm van het veranderende subsidiebeleid binnen NOCNSF te loodsen, die de sport duur kan komen te staan.

Op organisatorisch gebied was er wederom vanalles aan de hand in de ijshockeywereld. Het faillissement van Tilburg Trappers en uiteindelijk ook Nijmegen Devils vormde een dieptepunt in het jaar, al wist Tilburg uit haar as te herrijzen. Nijmegen werkt vanaf een lager niveau aan een comeback. Aan de andere kant keerde Amsterdam onder leiding van Ron Berteling terug in de eredivisie. Een dappere stap, waar vanuit de ijshockeywereld op wisselende wijze naar wordt gekeken. De overwinning van Capitals op Trappers geldt wel als de grootste stunt van het jaar. Met Leuven Chiefs trad bovendien een derde Belgische club toe tot de North Sea Cup.

Verschillende toonaangevende ijshockeymensen overleden in 2011, waaronder oud-NIJB-voorzitter Freddy Schweers, voormalig Eaters-doelman Vaclav Sochor en de Amsterdamse ijshockeybestuurder Wim van den Heuvel. De Nijmeegse teammanager Harrie Looman wist een ernstig bedrijfsongeval te overleven en is intussen weer langs de ijsbanen aanwezig.

De crash met het vliegtuig van Locomotiv Yaroslavl vormde een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van de ijshockeysport. Een heel vliegtuig vol getalenteerde ijshockeyers, waaronder een aantal zeer bekende namen. Het vliegtuig stortte begin september neer tijdens het opstijgen bij de luchthaven. Later bleek dat de ramp mogelijk voorkomen had kunnen worden, wat de affaire alleen maar triester maakt.

Het cliché stelt dat de Tour de France op niemand wacht en zo draait ook de ijshockeywereld gewoon door in Noord-Amerika, Rusland, Nederland en de rest van Europa. De redactie van IJshockey.com wenst alle lezers een gelukkig nieuwjaar en we gaan ook dit jaar proberen de informatievoorziening over het Nederlandse ijshockey op zo goed mogelijke manier te verzorgen. Laten we er een mooi en sportief 2012 van maken.