Ref dewilde no goal 1112

2 oktober 201211:14

Door Joep Meijsen

Aanpassingen in arbitrage

De Nederlandse ijshockeybond gaat komend seizoen bij meer wedstrijden in de Eredivisie werken met twee scheidsrechters en twee linesmen. Daarnaast worden de regels rond zogenoemde ‘clean fights’ enigszins versoepeld.

Dat zijn twee van de belangrijkste aanpassingen in de arbitrage voor het komende seizoen. Daarnaast worden er op dit moment gesprekken gevoerd met Denemarken over een uitwisseling van scheidsrechters. Het is de bedoeling dat vijf keer een Nederlandse referee en een Nederlandse linesman naar Denemarken gaan en dat vijf keer een tegenbezoek volgt van Denen.

Voor het plan moet nog wel budget worden gevonden. Indien de uitwisseling een succes is, wordt deze mogelijk tijdens de play-offs voortgezet. Het is de bedoeling dat de uitwisseling-refs gaan meedraaien in het viermans-systeem. Het komend seizoen is het streven om per speelronde twee wedstrijden in het systeem met vier referees te spelen. In de twee rondes voor de bekerfinale en de start van de play-offs worden zo veel mogelijk wedstrijden met vier man gedaan.

Voorlopig levert de inzet van een extra scheidsrechter de clubs geen extra kosten op. Het viertal zal de wedstrijden dit seizoen gaan leiden voor hetzelfde budget als het huidige systeem met drie man. Volgens de NIJB leidt de inzet van vier man tot meer veiligheid op het ijs. De NIJB heeft echter nog onvoldoende scheidsrechters om alle wedstrijden volgens dit systeem te fluiten.

Bij de interpretatie van opstootjes en vechtpartijen past de NIJB zich aan aan wat nu al in onder meer Duitsland en Denemarken gebeurt. Dit betekent dat een vechtpartij onder een aantal voorwaarden niet meer gaat leiden tot hele zware straffen in. Bij een zogenoemde ‘clean fight’ dat tussen twee mensen gaat die oorspronkelijk bij het incident betrokken waren, waar geen andere spelers zich mee bemoeien en dat stopt zodra de linesmen tussenbeide komen wordt de strafmaat verlaagd. Als de handschoenen aanblijven is de straf een dubbele minor, als de handschoenen uit waren volgt een extra misconduct.

Als er sprake is van een verwonding, het gebruik van de stick, het doorvechten ondanks de waarschuwing van de scheidsrechter, een doodsklap, het doorvechten terwijl men op het ijs ligt of vechten buiten het ijs kunnen nog wel leiden tot een matchpenalty en de daaraan gekoppelde automatische schorsing. De nieuwe regels voor vechtpartijen zijn alleen van toepassing op het hoogste niveau, niet in de divisies daaronder.