Div teams 1415

8 april 201517:05

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Eindhoven: 5 dagen

Nog vijf dagen voor het WK in Eindhoven, tijd voor een round-up. Met onder meer info over de competitie volgend jaar, een ijshockeyfilm in Rotterdam, ijshockey op televisie en teamnieuws van de tegenstanders van Oranje,waaronder het ontbreken van Dainus Zubrus in Eindhoven.

orzichtig ontstaat een beeld van hoe de competitie er volgend jaar uit komt te zien. Het lijkt erop dat er tien Nederlandse en zes Belgische clubs gaan meedoen, die worden ingedeeld in twee poules. Vermoedelijk gebeurt dit deels op regionale gronden om te veel verre uitwedstrijden te voorkomen. De Eredivisie gaat terug van twee naar een wedstrijd per weekeinde, plus de bekercompetitie voor teams die meer willen spelen. Het voorstel ligt sinds vorige week bij de clubs.

De camera’s van de NOS waren dinsdagavond in Eindhoven bij de training van Oranje. De reportage is als er geen dringende actuele zaken zijn woensdagavond te zien in de uitzending van Nieuwsuur. Die uitzending begint om 22.00 uur op NPO 2, maar het ijshockey is waarschijnlijk in het tweede deel van het programma te zien.

Oud-bondscoach Doug Mason heeft zijn contract bij Klagenfurt met twee jaar verlengd. De club heeft wel de optie na afloop van het komende seizoen het contract te ontbinden. Mason trad gedurende het afgelopen seizoen aan bij de club op het hoogste niveau in Oostenrijk. Zijn zoon Steve Mason is international in Nederland.

Tijdens het Sportfilmfestival in Rotterdam draait komende zaterdagavond om 22.30 uur de ijshockeydocumentaire Red Army over de superieure Sovjet-ijshockeyteams uit de jaren tachtig met spelers als Fetisov, Makarov, Krutov, Larionov en Kasatonov. Voorafgaand aan de vertoning is er een talkshow onder leiding van Wilfried de Jong, met onder meer Ron Berteling aan tafel.

Afgelopen week zijn ook de individuele prijzen in het Nederlandse ijshockey uitgereikt. De prijs voor de topscorer ging naar Josh Prudden van Heerenveen, zijn lijngenoot Mitch Bruijsten won de prijs voor de meest waardevolle Nederlandse speler. Beste doelman werd Keaton Hartigan van Herentals, Jordy van Oorschot beste verdediger. De prijs voor het grootste talent ging naar twee spelers, Jordy Verkiel van Tilburg en Giovanni Vogelaar van Flyers.

Litouwen zal het bij het komende WK moeten doen zonder zijn sterspeler Dainus Zubrus. Zijn team, de New Jersey Devils, heeft zich niet geplaatst voor de play-offs in de NHL, waardoor hij in principe nipt op tijd aanwezig had kunnen zijn in Eindhoven. De speler heeft echter direct na het seizoen nog te veel verplichtingen voor de Devils.

‚ÄėOnmiddellijk na het einde van het seizoen hebben we een paar dagen evenementen van de club, fotoshoots met sponsoren en fans. Dus het lukt mij dit jaar niet om me op tijd bij de ploeg aan te sluiten en te helpen bij het WK. Hopelijk lukt het me in de toekomst weer wel. Vorig jaar was het WK een week later en lukte het me wel om op tijd in Europa te zijn‚Äô, aldus Zubrus op de site van de Litouwse bond.

Kroati√ę heeft het oefenduel met Sloveni√ę met 2-5 verloren. Het land mist voor het WK wel de Amerikaanse Kroaat Adam Naglich (Vienna Capitals) en voormalig Boston Bruin Joel Prpic. Van het ‚Äėvreemdelingenlegioen‚Äô van de Kroaten zijn wel spelers als Mark Dekanich, Kenny MacAulay, Geoff Waugh, Alan Letang, Andy Sertich, Mike Glumac, Andrew Murray, Nathan Perkovich en Ryan Kinasewich aanwezig, die allen KHL of in de hoogste Oostenrijkse liga spelen.

De ster van het Kroatische ijshockey, Borna Rendulic, ontbreekt ook op het appèl in Eindhoven. De 23-jarige aanvaller van de Colorado Avalanche had vorig jaar tijdens het WK nog twee goals en twee assists in vijf wedstrijden als speler in de Finse competitie. Dit jaar debuteerde hij in Noord-Amerika en speelde elf wedstrijden voor Colorado. Op dit moment is hij echter geblesseerd.