Iris van Houten brengt als international de puck op. Zij speelt de komende twee seizoenen met teamgenote Kimberley Collard in Canada.
Iris van Houten brengt als international de puck op. Zij speelt de komende twee seizoenen met teamgenote Kimberley Collard in Canada. — © Jenny Goessens

19 januari 202014:00

Door Joep Meijsen

Aftellen naar Eindhoven: Iris gaat opnieuw voor goud

Van 25 tot en met 28 januari vindt in IJssportcentrum Eindhoven het wereldkampioenschap ijshockey voor U18 vrouwen, Division II group A, plaats. In de serie Aftellen naar Eindhoven blikt IJshockeynederland.nl vooruit naar dit eerste WK voor vrouwen op Nederlands ijs. Exact zes dagen voor het begin aandacht voor talent Iris van Houten, die onlangs goud wist te winnen tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen.

Bijna 1.900 sporters van 14 tot en met 18 jaar hebben deelgenomen aan de Jeugd Olympische Spelen in het Zwitserse Lausanne. De Nederlandse delegatie bestond uit 15 Nederlandse jongeren, waarvan zeven ijshockeyers. Dat waren de meisjes Sanne Claessens, Kimberley Collard, Iris van Houten en Roos Karst en de jongens Dylan Wesseling, Corné van Stuijvenberg en Ryan Kölgen.

Op woensdag 15 januari wist ijshockeyster Iris van Houten (Flyers Heerenveen) een gouden medaille in de wacht te slepen tijdens deze winterspelen. Haar jeugdige collega’s Kimberly Collard (Utrecht Dragons) en Dylan Wesseling (HIJS Hokij Den Haag) haalden een zilveren plak. Iris en Kimberly zaten niet in hetzelfde team. Alle teams (3 tegen 3) vormden namelijk een mix van ijshockey(st)ers uit verschillende landen.

Jeugdolympische Medaillewinnaars Nederland

Het betekent dat wij het in Nederland best goed doen. Dat we op de goede weg zijn

— Iris van Houten

Goede weg

Dat haar team goud zou winnen lag volgens Iris van Houten niet voor de hand. ‚ÄėWe draaiden in het begin erg stroef en ik had nooit gedacht dat we het toernooi zouden winnen. Maar op een gegeven moment ging het draaien.‚Äô De defense van Flyers Heerenveen en Nederland U18 had verwacht dat het niveau tijdens de Jeugd Olympische Spelen heel wat hoger zou liggen dan het niveau in Nederland. ‚ÄėDat viel best mee. Het niveau lag misschien een beetje hoger, maar wij uit een klein ijshockeyland hadden weinig moeite om ons aan te passen‚Äô, zegt Iris. ‚ÄėHet betekent dat wij het in Nederland best goed doen. Dat we op de goede weg zijn.‚Äô

Tijdens de Jeugd Olympische Spelen heeft Iris enkele meisjes zien spelen die in Eindhoven haar tegenstanders zullen zijn. Toch zegt het volgens haar nog weinig over het niveau van Australi√ę, Chinese Taipei en Kazachstan.

Ntvu18 Iris3

Het zou mooi zijn om juist op mijn verjaardag wereldkampioen te worden

Dubbel feest

De eerste hoofdprijs is binnen voor Iris van Houten. Over een weekje gaat zij samen met haar teamgenotes van Oranje in het IJssportcentrum Eindhoven weer op jacht naar goud. Het wordt haar tweede WK bij de U18. Dat het evenement in eigen land is heeft voor Iris twee kanten. ‚ÄėHet is natuurlijk leuk om voor eigen publiek te spelen, maar spelen in het buitenland geeft mij eerlijk gezegd iets meer een WK-gevoel. Je gaat iets ophalen en brengt dat mee naar Nederland. Dat is nu niet het geval. Dat neemt niet weg dat ik erg veel zin heb om in Eindhoven te spelen.‚Äô

Het winnen van Olympisch goud benadrukt nog eens dat Iris een groot ijshockeytalent is. Een talent met ambitie, want ze hoopt in de toekomst in het buitenland te kunnen spelen, bij voorkeur in Zweden, de VS of Canada.

Op 28 januari zal bekend zijn welk land het U18 WK in Eindhoven heeft gewonnen. Als Nederland met goud aan de haal gaat is het voor Iris dubbel feest. ‚ÄėIk word op die dinsdag zestien. Het zou heel mooi zijn om juist op m‚Äôn verjaardag met mijn team wereldkampioen te worden.‚Äô

Kaartverkoop

Er zijn voor het WK verschillende kaarten te koop. Een passe-partout met recht op toegang voor alledrie de speeldagen kost ‚ā¨20,00, exclusief servicekosten. Er zijn verder dagkaarten te koop voor ‚ā¨7,50, exclusief servicekosten. Kinderen t/m 12 jaar hebben op vertoon van hun legitimatiebewijs gratis toegang, indien zij onder begeleiding van een betalende volwassene het toernooi bezoeken.

Bestel hier kaarten voor het toernooi >>>

Tekst: Peter van Oirschot

Hoofdsponsor

De hoofdsponsor van het WK U18 in Eindhoven is

Logo Vandewijgert 2

Steunpilaren

De onderstaande bedrijven en instellingen ondersteunen het WK U18 in Eindhoven

Logos Wkvrouwenu18 Final