Actie tijdens Ron Bertelingschaal 2022
Actie tijdens Ron Bertelingschaal 2022 — © Margot Mulder

11 mei 202321:16

Door Joep Meijsen

Agenda: Ron Bertelingschaal op 23 september

De traditionele openingswedstrijd van het Nederlandse ijshockeyseizoen, de finale om de Ron Bertelingschaal, wordt op 23 september gespeeld. Landskampioen en bekerwinnaar Den Haag speelt in Amsterdam tegen Heerenveen.

Daarmee is de finale een herhaling van die van afgelopen seizoen. Toen won UltimAir Hijs Hokij Den Haag in de Jaap Edenhal in een spannende wedstrijd met 4-3 van Unis Flyers Heerenveen. Voor Den Haag is het de kans de eerste hoofdprijs van het nieuwe ijshockeyseizoen voor de derde keer op rij te winnen. Naast vorig jaar, legde de ploeg ook tijdens de editie in 2019 beslag op de Supercup van het Nederlandse ijshockey. De twee finales in de jaren daarna werden vanwege corona afgelast.

De Ron Berteling Schaal staat sinds het seizoen 2009-2008 op het programma. Tilburg Trappers is de recordhouder met zes titels. De prijs is genoemd naar recordinternational Ron Berteling en de finale wordt sinds vorig jaar gespeeld op de baan waar Berteling zijn ijshockeyloopbaan is begonnen.Berteling werd vorig jaar in Amsterdam ge√ęerd met de opening van een naar hem genoemde ruimte: de Ron Berteling Zaal.

Rondom de finale van de Ron Bertelingschaal worden ook de individuele awards over het afgelopen seizoen uitgereikt. Sinds vorig jaar worden daar ook legendes van het Nederlandse ijshockey ge√ęerd in de introductie-ceremonie voor de Hall of Fame. Vorig jaar werden Wil van Dommelen, Piet van Heeswijk en George Peternousek als eerste leden opgenomen in deze Hall.