21 juli 201421:05

Door Joep Meijsen

AHL test nieuwe vorm overtime

De American Hockey League test een nieuwe vorm van overtime die moet voorkomen dat te veel wedstrijden via penalty shots worden beslist. Een deel van de overtime wordt vanaf komend seizoen in drie tegen drie gespeeld.

Dat is onlangs besloten tijdens de zogenoemde board of governors meeting die werd gehouden in Hilton Head in South Carolina. Tijdens vier dagen van vergaderingen onder leiding van AHL-president en voormalig Den Haag doelman Dave Andrews werden verschillende regelaanpassingen goedgekeurd. De AHL geldt op het gebied van regelgeving als een proeftuin voor de NHL.

De nieuwe overtimeregel in de AHL verlengt de extra speeltijd tot maximaal zeven minuten, voorafgegaan door een korte behandeling van het ijs. Begonnen wordt de overtime met vier tegen vier, maar als na drie minuten de wedstrijd nog niet beslist is, gaat de wedstrijd na het eerste fluitsignaal verder met drie tegen drie. Valt er dan nog geen beslissing, dan volgt een serie van drie penaltyshots.

In Nederland blijft voor komend seizoen het IIHF-reglement van kracht met maximaal vijf minuten van vier tegen vier in de overtime, gevolgd door penaltyshots. Die penaltyshots worden voortaan wel aan beide kanten van het ijs genomen. Ook in de NHL en andere grotere competities blijven de regels komend seizoen ongewijzigd.

Andere regelaanpassingen in de AHL betreffen onder meer een regel dat een speler twee major penalties krijgt voor fighting een automatische game misconduct ontvangt. Diezelfde regel geldt voor een speler die drie keer in een wedstrijd dezelfde major penalty opgelegd krijgt. Ook moeten spelers voortaan bij het verliezen van een helm deze direct weer opzetten en goed vastmaken of direct het ijs verlaten. Doorspelen zonder helm resulteert in een straf van twee minuten.