Alex Andjelic is vannacht op 80-jarige leeftijd overleden.
Alex Andjelic is vannacht op 80-jarige leeftijd overleden. — © Fotobewerking: Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockey.com)

24 maart 202112:05

Door Joep Meijsen

Alex Andjelic op 80-jarige leeftijd overleden

IJshockeycoach Alex Andjelic is vannacht op 80-jarige leeftijd overleden. Hij lag al enkele weken in het ziekenhuis in Belgrado.

Tot eind vorige week leek Andjelic aan de beterende hand, maar afgelopen weekeinde werd duidelijk dat zijn toestand dusdanig dat hij in een kunstmatig coma werd gebracht. Zijn toestand werd toen al omschreven als kritiek. Vannacht is hij uiteindelijk overleden.

Daarmee neemt de Nederlandse ijshockeywereld afscheid van een van de meest invloedrijke coaches in de geschiedenis van de sport. Als speler van de Joegoslavische nationale ploeg nam hij in 1964 deel aan de Olympische Spelen en vormde jarenlang een vaste waarde in de ploeg van Partizan Belgrado. Eind jaren zestig kwam hij naar Nederland, waar hij in eerste instantie in Den Bosch aan de slag ging, maar al overstapte naar Nijmegen.

Die club leidde hij als speler-coach naar het hoogste niveau en als trainer/coach gidste hij de ploeg naar de eerste successen. Hij leidde bij de jeugd een gouden generatie spelers op die in de jaren tachtig de hegemonie van Feenstra Flyers Heerenveen doorbrak en onder de naam Vissers Nijmegen kampioen van Nederland werd. In gemiddelde leeftijd nog altijd jongste ploeg die landskampioen werd.


Het vormde een voorbode van een internationale loopbaan als coach die hem onder meer naar het hoogste niveau in Zwitserland voerde, naar verschillende clubs in Duitsland en naar Noord-Amerika. Hij was een vaste waarde in de jeugdkampen die werden georganiseerd door zijn goede vriend en NHL-coach Roger Neilson, fungeerde als skills coach bij de Toronto Maple Leafs en vervulde talloze andere functies. Hij werkte ook bij verschillende andere clubs in Nederland.

IJshockey Nederland wenst familie, vrienden en iedereen die hem tijdens zijn lange loopbaan heeft leren kennen heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Later meer.