Tijgers vs Hijs 10102015

10 oktober 201523:35

Amsterdam beslist thriller in slotminuut

Amsterdam veroverde voor bijna duizend toeschouwers in eigen stadion de eerste punten van het seizoen door Den Haag met 5-4 te verslaan. Bryan Hoogenraad scoorde 25 seconden voor tijd het winnende doelpunt.

Dit zal het soort wedstrijd zijn waar de bedenkers van de BeNeLiga op hoopten toen de competitie werd opgezet. Misschien niet hoogstaand, maar wel spannend tot de laatste minuut en voor goed gevulde tribunes. Ondanks de concurrentie van het Nederlandse voetbalelftal op televisie kwamen er 938 toeschouwers op het duel af.

Voor Joey Oosterveld van Amsterdam was het een terugkeer op de ijsbaan waar hij ooit begon met ijshockey. De 26-jarige aanvaller speelde de afgelopen twee jaar in de Eredivisie bij Heerenveen. ‘Het voelt goed. Het is waar het allemaal begonnen is en waar je hart eigenlijk ligt. Je kent iedereen, alle teamgenoten waarmee ik al jaren heb samengespeeld.’

Hij erkende dat het een spannende, maar wel wat rommelige wedstrijd was. ‘Als je naar de tweede periode kijkt, dan zie dat we sterk begonnen maar tegen te veel straffen opliepen. Daardoor wordt het vanzelf wat rommelig. Dat is iets waaraan we moeten werken. Dat is misschien ook wat slimmer spelen en doorkrijgen dat als we vijf op vijf spelen en ons eigen ding doen, we met de meeste of zelfs alle teams mee kunnen komen. Maar als we tegen straffen aanlopen, is het een ander verhaal.’

Ook Den Haag liep tegen de nodige straffen op tijdens de wedstrijd, waardoor vier van de negen goals op de powerplay werden gescoord. Amsterdam kwam na vier minuten spelen op voorsprong via de derde seizoenstreffer van Jason Forward, maar Jasper Kick zorgde ervoor dat beide teams op gelijke hoogte de eerste pauze in gingen.

Die situatie bleef ook in de tweede periode gehandhaafd. Ben Rurup en Alan van Bentem scoorden namens Den Haag en Tobias Kathan en Dax van de Velden namens de hoofdstedelijke formatie. Daardoor moest de beslissing vallen in de slotperiode. Daarbij leek het er even op dat Den Haag met de punten naar huis zou gaan. 4,5 minuut voor het einde raakte Ben Rurup de rug van Jasper Jaspers, waardoor doelman Jacob van Duin het nakijken had, 3-4.

Amstel Tijgers gebruikte een straf tegen Andri Salomonson om de score gelijk te trekken. Olivier Leenders zorgde voor het schot en John Versteeg voor de afronding. Diezelfde Versteeg bediende bijna twee minuten later Bryan Hoogenraad die het winnende doelpunt langs Clint Soer schoot.

Daarmee herstelt Amsterdam zich van de valse start vorige week in Zoetermeer. Oosterveld: ‘Je merkte vorige week dat we nog niet scherp genoeg waren. We hebben een getalenteerde ploeg, maar we moeten iedere shift hard werken. Daar hebben we afgelopen week een kleine bespreking over gehad en dat zag je vandaag terug.’

Foto's: Henk Seppen