9 oktober 200500:00

Door [email protected]

Amsterdam klopt Tilburg

Amstel Tijgers handhaafde in Tilburg de ongeslagen status met een 2-3 zege in overtime. Jan-Jaap Natte scoorde de winnende goal in de achtste minuut van de extra tijd. Stefan Patak keepte een shutout in de 3-0 zege van Geleen op Leuven en Heerenveen boekte een eenvoudige zege in Turnhout. De wedstrijd Herentals - Heist werd gestaakt wegens mist.

Tilburg - Amsterdam 2-3 (OT)

De twee ongeslagen ploegen in de competitie kwamen elkaar zondagavond tegen in Tilburg. Beide ploegen kwamen de vorige avond nog in actie, al werd het voor Tilburg dankzij een laat aanvangstijdstip nachtwerk. Amsterdam moest het vanavond doen zonder captain Tom Hartogs die voor deze gelegenheid zijn coach Ron Berteling ondersteunde als assistent-coach.

De eerste periode telde vooral erg veel straffen. Mede door een tien minuten straf van Aaron van Leusen liep Amsterdam tegen een half uur op, tegen twaalf minuten voor Tilburg. Alleen Amsterdam kwam echter tot scoren. Met Casey Vanschagen net enkele seconden terug op het ijs scoorde Marcel Kars op aangeven van Bohuslav Subr.

De toplijn van Tilburg is tot nu toe dit seizoen prima in vorm. Het trio Salonen/Stienstra/Iannazzo speelt alsof ze elkaar al jaren kennen. Een combinatie tussen Stienstra en Nazarov stelde Salonen luttele seconden na het begin van de tweede periode de gelijkmaker te scoren. Op dat moment was Scott Farrell net terug op het ijs, maar de straf van doelman Tomas Kalousek wegens roughing liep nog door.

Lang kon Tilburg niet genieten van de gelijkmaker. Iets meer dan een minuut na de treffer van Salonen bracht Anthony Blumer de Amsterdammers weer op voorsprong in een tweede periode waarin beide ploegen weer tegen volop straffen opliepen.

De tweede treffer van Amsterdam kwam voor een groot gedeelte op naam van Robert Jongbloed. Tijdens een uitbraak verschalkte Jongbloed met een prachtige stickbeweging de verdediging van Tilburg.Diezelfde Jongbloed gaf daarna een bekeken pass op de vrijstaande Blumer, deze twijfelde geen moment en schoot de puck in de linkerbovenhoek.

Aan het begin van de derde periode deed Tilburg zo ongeveer hetzelfde als aan het begin van de tweede doorgang. Deze keer was het Dave Ianazzo die van dichtbij de assist van Stanislav Nazarov en Joel Salonen binnenschoot. Ook nu was sprake van een powerplay, Scott Farrell moest twee minuten brommen wegens interference.

In het begin van de overtime kreeg Tilburg de beste kansen via Salonen en Nazarov, maar het laatste woord van de wedstrijd was echter voor Amsterdam. Na zo√ān goeie kans voor Tilburg volgde een uitbraak van Ex-Tilburg Trapper Jan-Jaap Natte, die hierdoor na acht minuten in de overtime de winnende treffer kon scoren. Tilburg is dankzij deze goal de ongeslagen status kwijt is. Deze kroon wordt nu alleen nog door Amsterdam gedragen. Amsterdam speelde net als afgelopen seizoen een uitgekookte wedstrijd met een solide verdediging en zeer gevaarlijke uitbraken.

Coach Ron Berteling was een gelukkig man na afloop: √āDeze wedstrijd was een geweldig wedstrijd voor het publiek, het was een gelijkopgaande wedstrijd die beide teams konden winnen in de overtime. Wel vond ik het verschil in strafminuten erg opvallen, maar daar moeten we ons bij neerleggen en erop vertrouwen dat onze straffen ook terecht waren√ā aldus Berteling.

Geleen - Leuven 3-0

De wedstrijd tussen Geleen en Leuven was een weerzien voor onder meer Bjorn Steijlen, Koen Hermans, Joris Peusens en Jesse Raekelboom met de ijshal in Geleen. Een dag eerder had de ploeg gestunt tegen Den Haag, terwijl de thuisopening van Geleen tegen Den Haag juist vals was verlopen.

De wedstrijd zondag bleef lang doelpuntloos. Pas halverwege de ontmoeting brak veteraan Ray Gallagher de wedstrijd op de powerplay open. Het bleef lange tijd spannend in Geleen, totdat Chad Euverman er in de openingsfase van de derde periode shorthanded 2-0 van maakte. Jamie Visser maakte er enkele minuten voor tijd zelfs 3-0 van. De shutout ging naar Stefan Patak.

Heerenveen - Turnhout 6-1

Heerenveen boekte de tweede winstpartij van het weekeinde tegen Turnhout. Tyler Palmiscno kwam tot twee goals en een assist, terwijl Anton en Andriy Butochnov ieder een goal en een assist voor hun rekening namen in de 6-1 zege.

De andere twee Friese goals kwamen op naam van Hans Kroon en Don Nichols. De tegentreffer was afkomstig van de stick van veteraan Ward Szarzynski. Bij Heerenveen kreeg doelman Martijn Maghielse de start van Brian de Bruyn.

Herentals - Heist 0-1 (gestaakt)

De correspondent in Herentals meldt dat de ontmoeting tussen Herentals en Olympia Heist op den Berg na vijf minuten is gestaakt door scheidsrechter Michel Eysermans. De combinatie van het mooie openluchtstadion van Herentals en het aangename herfstweer van 15 graden zorgden voor een enorme mist op het ijs.

Op het moment van staken stond Heist met 0-1 voor dankzij een treffer van de Fin Kallio Jukka op aangeven van Wesley Serneels en de Zweed Johnny Niemela.