Kemphanen stempher skate 1213

5 april 201409:45

Door Joep Meijsen

Ander Eindhoven wil naar Eredivisie

Een andere stichting wil Eredivisie-ijshockey veiligstellen in Eindhoven. Deze stichting had vorig jaar een team in de Eerste Divisie.

Het gaat hierbij om Dolphin Eindhoven. Volgens de initiatiefnemers komen ze in actie omdat er nog altijd geen zekerheid is dat de Eindhoven Kemphanen die de afgelopen jaren in de Eredivisie speelden, de Stichting Top IJshockey Eindhoven, volgend jaar een team kan inschrijven. 'Wij willen eredivisie-ijshockey behouden voor Eindhoven. De onzekerheid rond het huidige team houdt aan. Als we nu geen actie ondernemen dan zijn we simpelweg niet op tijd klaar voor het komende seizoen.'

Dolphin is feitelijk de Stichting Support Eindhoven IJshockey, een in oktober 2012 opgerichte stichting die voortkomt uit de jeugdvereniging in Eindhoven. Deze organisatie heeft nu een licentie aangevraagd bij de Nederlandse IJshockey Bond om in de Eredivisie te mogen spelen. De stichting heeft drie bestuursleden, waaronder Kees Giessen, die de kantine op de ijsbaan in Eindhoven exploiteert.

Volgens Dolphin Eindhoven past de aanvraag in het vijfjarenplan van de organisatie. 'Het opzetten van een eredivisieteam maakt onze pyramide compleet', aldus de organisatie die wijst op het team in de Eerste Divisie, de jeugdafdeling en de ijshockeyschool. De huidige Kemphanen werken nauw samen met de Nederlandse IJshockey Academie, de derde speler op de Eindhovense ijsbaan.

De Stichting Top IJshockey Eindhoven is verbaasd over het initiatief en zegt achter de schermen volop bezig te zijn met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De situatie doet denken aan Nijmegen halverwege het vorige decennium toen de organisatie achter Nijmegen Emperors en het toen nieuwe Nijmegen Devils allebei naar deelname aan de Eredivisie streefden.

In Eindhovens Dagblad reageert technisch directeur Nico van Galen Last. 'Wij wisten van niks. Duurt het te lang bij ons? Joh, zo gaat het altijd bij elke club. Laten we wel wezen: het seizoen is net ten einde, maar we zijn achter de schermen hard aan het werk.'