Oliebollentoernooi logo

19 december 201816:30

Door [email protected]

Back Check #6: Theo van Gerwen, Oliebollentoernooi, Clinic in Purmerend en Coaches Corner

IJshockey Nederland duikt iedere week in de rand- en achtergrondzaken rondom het ijshockey in Nederland. In de zesde editie een interview met de coach van het Nederlands mannenteam U20, het oliebollentoernooi, een ijshockeyclinic in Purmerend en natuurlijk de wekelijks terugkerende Coaches Corner.

Theo van Gerwen

Als coach heb je inmiddels een aardige carrière opgebouwd, hoe ben je als coach begonnen?

Na mijn spelerscarrière ben ik als jeugdcoördinator bij de Tilburg Trappers begonnen. Dit deed ik in combinatie met assistent coach bij eerste team, Nisse Nilsson was destijds hoofdcoach.

Welke clubs en nationale teams heb je als (assistent) coach allemaal mogen trainen?

Als assistent coach; Tilburg Trappers. Als hoofdcoach: Tilburg Trappers, Nationaal mannenteam, U20 jong Oranje en U18 Jong Oranje.

Wat zijn volgens jouw visie, de grootste verschillen binnen het ijshockey van toen en nu?

Snelheid. Alles gaat veel sneller. Ook is er veel meer ontwikkeling gekomen in de tactische aanpak. Daarnaast heeft de verbetering van het materiaal gezorgd voor grote veranderingen.

Wat is als coach zijnde, in jouw ogen, het grote verschil tussen het coachen in clubverband of op nationaal niveau?

Dat is een zeer groot verschil. Op nationaal niveau heb je veel minder contact met de spelers, daarom is het veel lastiger om een band op te bouwen. Het coachen van een WK is zeer lastig. Dit kun je niet onderschatten. Je speelt maar eenmaal tegen elke tegenstander, je kunt je niet veroorloven om een fout te maken. De eerste wedstrijd op een WK is vaak erg belangrijk. Je kunt dan in een positieve flow terechtkomen. Tevens heb je te maken met allemaal spelers die gewend zijn om op clubniveau veel te spelen. Zij zijn vaak bij hun eigen team leidend en spelen vaak tijdens de penalty kill en powerplays. Dit is natuurlijk niet altijd zo bij het WK. Je hebt dan te maken met het verwerken van teleurstellingen bij spelers. Dit is mentaal altijd lastig. Zeker als je werkt met zeer jonge spelers.

Wat kunnen we verwachten van de komende lichtingen?

We zijn in 2012-2013 begonnen met een nieuwe opzet voor ons nationaal programma. Je ziet dat dit nu vruchten begint af te werpen. De groep waar we destijds mee zijn gestart zijn nu 16 jaar (geboren 2002-2003). We zien nu dat er een steeds grotere groep talenten ontstaat waarbij de keuzes groter worden.

Naast dat je als coach spelers opleidt, leidt je ook nog andere coaches op. Kun je daar wat meer over vertellen?

We hebben nu een goed gestructureerde opleiding met vier verschillende niveaus. Tevens werken we aan opleidingen voor goaliecoaches en gaan we ook starten met een cursusaanbod ijshockeycoach naast dat we al de opleidingen doen voor trainer/coach. Ook willen we meer aandacht gaan geven aan droogtrainingen en trainingen van de U8 en U10 spelers.

Op 15 januari gaat voor de U20 het WK beginnen in Zagreb, waar jullie uitkomen in Division IIB. Hoe bereid jij je als coach voor op een WK?

We zijn vanaf juni al bezig met de voorbereiding. In juni hebben we een trainingskamp gedaan, daarna trainen we elke maand een- of tweemaal en hebben we vier oefenwedstrijden gespeeld.

Hoe analyseren jullie, als gehele staf, de wedstrijden van jullie tegenstanders?

Uiteraard bekijken wij wedstrijden en analyseren wij video’s. Zodoende kunnen we de spelers vooraf vertellen en laten zien wat sterke en zwakke kanten zijn van de tegenstander en hoe we onze tactiek optimaal kunnen gebruiken

Jullie zullen op het WK spelen tegen; Kroatië, België, Mexico, Israël en Servië. Wat zijn jullie doelstellingen in deze poule?

Onze eerste doel is om als team met plezier samen te spelen. Natuurlijk is het resultaat belangrijk, maar veel belangrijker is dat spelers zich op een relaxte manier internationaal kunnen meten en verbeteren. Natuurlijk ga je tactisch aan de slag en proberen we de spelers vooraf aan het WK nog sterker te maken in hun manier van spelen.

Wat raad jij als coach, alle Nederlandse ijshockeyers en ijshockeysters aan, om ooit ook voor het Nederlandse Team te mogen spelen?

Het is een grote eer om voor een nationaal team te spelen. Dit toont in veel gevallen aan dat je niet alleen talent hebt, maar er ook iets mee doet. Met interlands achter je naam (bij de senioren en junioren) kun je ook een onderscheid maken op je CV. Bovendien is het spelen van een WK een geweldige ervaring. Ik heb mijn mooiste herinneringen aan het spelen voor de U20 en het seniorenteam. Prachtige WK’s met prachtige mensen en prachtige belevenissen. Hard werken is de sleutel tot succes. Iets doen met het talent wat je hebt. Elke dag!

Foto: U20 WK in Dumfries 2017 van Marco Spelten (actiefotografie.nl)

U20 Gb Ned 6 Van Gerwen boos

Oliebollentoernooi

Voor het 4e jaar op rij organiseert IJshockey Nederland het Oliebollentoernooi voor spelers van het Talent Ontwikkelingsteam U12. Het toernooi is ontstaan met het idee om alle spelers uit de basisselectie weer op het ijs te zien en te beoordelen. De basisselectie wordt gemaakt na het zomerkamp in juni. Tijdens een trainingsdag trainen we met verschillende samenstellingen uit de basisselectie, dus het Oliebollentoernooi is een ideale dag om iedereen weer te zien.

'Het is een mooi meetmoment, omdat spelers midden in het seizoen zitten en in deze leeftijdscategorie vaak in de eerste drie maanden grote stappen in hun ontwikkeling maken', aldus Robin de Vroede (organisator van het Oliebollentoernooi). 'Daarnaast zien we de spelers in wedstrijdvorm, wat nogal eens een verschil kan zijn ten opzichte van een training'.

Ook dit jaar spelen we in toernooivorm met 5 teams. Er doen bijna 60 kinderen mee die spelen om de Eeuwige Roem en lekkere oliebollen uiteraard.

Aan de ouders is ook gedacht: zij kunnen workshops bijwonen die te maken hebben met onze programma's, met thema's zoals hoe om te gaan met talent en gezonde voeding.

Het Oliebollentoernooi heeft in haar korte bestaan zichzelf op de kaart gezet. Zowel spelers als staf kijken er ieder jaar weer naar uit, omdat het buiten het ijshockey om tevens een gezellige dag is in de sfeer van de feestdagen.

De Vroede: 'Wat leuk is om te vermelden is dat we dit jaar een gastcoach hebben voor een van de teams. Oud-international Nico van Galen Last zal zich ontfermen over de talenten en dat is natuurlijk een geweldige stimulans voor onze spelers'.

Iedereen is welkom op 27 december in het IJssportcentrum te Tilburg. Aanvang is om 9.30 uur en de toegang is gratis.

Clinic in Purmerend

Op vrijdag 14 december jongstleden trokken spelers en trainers van de Blue Mountain Cougars uit Hoorn over de stadsgrenzen richting Purmerend. 'Op de Koemarkt aldaar staat de gehele maand december een echte ijsbaan en het doel is het verzorgen van ijshockeyclinics aldaar', aldus Roy Ronda (PR & Sponsoring van de Blue Mountain Cougars)

Ronda vervolgt: 'In een geweldige kerstsfeer maakten kids kennis met ijshockey zoals het hoort te zijn. Met veel plezier en bezwete gezichtjes. Twee uur lang wisselden groepjes kinderen elkaar af en maakten pret'.

De foto's zijn hieronder te vinden:

Bron: Roy Ronda (PR & Sponsoring Blue Mountain Cougars Hoorn)

Coaches Corner

Voor alle ijshockeytrainers/coaches van Nederland nog een erg leerzame video over 'Backwards Crossover', erg belangrijk voor verdedigers. Samengesteld door Technisch Directeur Theo van Gerwen.