Flyers bekerfinale2017

3 februari 201809:11

Door Remco

Bekerfinale: De Preview

Zondagmiddag spelen Hijs Hokij Den Haag en UNIS Flyers Heerenveen in een uitverkochte Uithof de bekerfinale van 2018. De wedstrijd zal in zijn geheel live te zien zijn via de website van IJshockey Nederland.

Livestream

De bekerfinale begint zondag om 15.00 uur en staat onder leiding van referees Ramon Sterkens en Pascal Keus. De linesmen zijn Jeroen Hesselberth en Stef Oosterling. De Uithof is stijf uitverkocht, voor de thuisblijvers zal de gehele wedstrijd live te zien zijn via de website van IJshockey Nederland. Een deel van de wedstrijd is ook live te zien bij de NOS, de uitzending zal beginnen na afloop van het WK veldrijden.

De weg naar de finale

Heerenveen speelde in groep A met Geleen, Tilburg en Nijmegen als tegenstanders. De Friezen wonnen vijf maal op het ijs en eenmaal reglementair met 5-0 van Nijmegen. Adam Bezak was topscorer met zeven goals en tien assists. Marco Postma was ook goed voor zeven doelpunten.

In de halve finale rekende Heerenveen in twee wedstrijden af met Eindhoven Kemphanen. In beide duels was Flyers met 6-3 de sterkste. Bezak was met vijf goals de plaaggeest voor Kemphanen.

Hijs Hokij Den Haag won in groep B ook alle zes wedstrijden en kwam tot 34 goals en 11 tegentreffers. Tegenstanders voor Den Haag waren Zoetermeer, Amsterdam en Eindhoven. Alan van Bentem behaalde met acht goals en vijf assists de meeste punten voor Hijs.

Den Haag had in de halve finale wel drie wedstrijden nodig om Geleen uit te schakelen. In de uitwedstrijd verloor Den Haag in overtime met 3-2 van Geleen. In de eigen Uithof was Den Haag met 10-1 en 9-2 veel te sterk voor de Limburgers.

Beneliga ontmoetingen

De finalisten hebben in de Beneliga twee keer tegen elkaar gespeeld waarbij Den Haag beide wedstrijden wist te winnen. Op 28 oktober won Den Haag met 2-3 in Thialf en op 8 december won de ploeg van Chris Eimers met 3-1 in de Uithof.

Den Haag is tot nu toe de onbetwiste koploper in de Beneliga. Hijs verloor pas eenmaal en dat was op 26 november in en tegen Herentals (7-4). Heerenveen volgt op zes punten van Den Haag. De Friezen verloren dit seizoen al vijf keer.

Den Haag heeft met 137 goals ook de meeste doelpunten gemaakt in de Beneliga. Heerenveen volgt op de vijfde plek met 102 treffers. Qua tegendoelpunten is Heerenveen de beste van de klas. In 20 wedstrijden kreeg de ploeg van coach Mike Nason pas 52 keer een tegentreffer te verwerken. Op deze ranglijst staat Den Haag derde met 60 tegentreffers in 19 wedstrijden.

Hijs R vd Schuit puck 11 17

Topscorers

Hijs heeft met Raymond van der Schuit en Jeffrey Melissant twee spelers in de top tien van de topscorerslijst van de Beneliga. Van der Schuit staat zesde en kwam tot 51 punten (23 goals en 28 assists). Melissant staat een plekje lager met 47 punten (20 goals, 27 assists). Op de achtste plek vinden we Marco Postma terug als hoogstgeklasseerde Flyer. De ervaren aanvaller heeft 43 punten (12 goals, 31 assists) verzameld. Adam Bezak staat op de twaalfde plek met 23 goals en 19 assists.

Historie bekerfinale

Na de laatste vier bekerfinales in Eindhoven is ditmaal Den Haag de locatie van de bekerfinale. Heerenveen won in Eindhoven de laatste twee bekerfinales van Geleen en speelt voor de vijfde maal op rij de finale. In totaal won Flyers twaalf keer de beker, tegenstander Den Haag won de beker tweemaal: de eerste editie in 1938 en in 2012.

De meest recente finales:

Eindhoven, 2017: Heerenveen – Geleen 8-1

Eindhoven, 2016: Heerenveen – Geleen 4-1

Eindhoven, 2015: Tilburg – Heerenveen 5-2

Eindhoven, 2014: Tilburg – Heerenveen 2-1

Tilburg, 2013: Tilburg – Eindhoven 5-3

Tilburg, 2012: Den Haag – Tilburg 5-3

Tilburg, 2011: Tilburg – Den Haag 6-3