Bekerfinale 2023 2

13 januari 202308:36

Door Joep Meijsen

Bekersstrijd: Coaches met veel cupervaring

De bekerfinale tussen UltimAir Hijs Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenveen is ook een nieuwe confrontatie tussen coaches Chris Eimers en Mike Nason. Allebei hebben ze, ook als speler, de nodige ervaring met bekerfinales. Een overzicht.

Chris Eimers en Mike Nason kennen elkaar goed. In de periode dat Chris Eimers als bondscoach van Oranje fungeerde, werkten de twee een paar jaar nauw samen. Ze hebben echter nooit als spelers in een belangrijke wedstrijd tegenover elkaar gestaan. Tegen de tijd dat Mike Nason in het seizoen 2007-08 in Nederland arriveerde had Eimers zijn actieve loopbaan al enkele seizoenen afgesloten. Als coaches van twee van de ploegen die de afgelopen jaren steevast meedoen om de hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey, komen ze elkaar echter veelvuldig tegen op cruciale momenten.

Dat is ook op 22 januari weer het geval als Den Haag en Heerenveen in De Uithof tegenover elkaar staan in de wedstrijd die al vele jaren geldt als een van de hoogtepunten op de Nederlandse ijshockeykalender. Wie van de twee het duel ook wint, beiden hebben de nodige ervaring met het optillen van de beker en het vieren van de winst in een bekerfinale met de eigen fans.

Chris Eimers

Chris Eimers won in 1998 zijn eerste beker in dienst van Heerenveen. In Eindhoven won Flyers toen in de finale met 1-3 van Tilburg Trappers. Heerenveen had toen, net als nu, twee sterke Finnen in dienst. De makkelijk scorende Tero Laukala en de minstens zo makkelijk passende verdediger Juha Kuusisaari. En dus Chris Eimers, die na een avontuur aan de andere kant van de Noordzee was teruggekeerd in de Nederlandse competitie.

Na dat seizoen stapte Eimers over naar Amsterdam Tigers, dat toen op de drempel stond van een zeer succesvolle periode. In 2000 pakte Eimers met de hoofdstedelijke ploeg de beker en dit kunstje werd tussen 2003 en 2005 zelfs nog drie keer op rij herhaald. Amsterdam had in die jaren natuurlijk ook fantastische ijshockeyploegen, waarin Chris Eimers een belangrijke rol speelde.

Als coach zette de inmiddels 50-jarige Groninger zijn succes in de bekercompetitie voort, al moest hij daarvoor wachten tot zijn aankomst in Den Haag in 2018. Ook toen was Heerenveen de tegenstander, met Mike Nason als de hoofdcoach. Mede dankzij vijf goals in de tweede periode won Hijs die finale met liefst 7-3 en legde zo beslag op de derde beker in de clubgeschiedenis.

Dit feestje werd afgelopen jaar in opnieuw een finale tegen Flyers nog een keer overgedaan, zodat Chris Eimers zijn zevende nationale beker won.

Mike Nason

Mike Nason plaatste zich als speler in zijn eerste seizoen in Friesland direct voor de bekerfinale. In januari 2008 werd voor ruim 2200 toeschouwers echter nipt met 3-2 verloren van Tilburg Trappers. Marco Postma en Andrei Levitin maakten in die finale de doelpunten namens Flyers, dat echter uiteindelijk moest buigen voor de club die inmiddels alweer jaren in Duitsland actief is. Doug Stienstra scoorde de winnende goal.

Het zou als speler de enige bekerfinale zijn voor de inmiddels 41-jarige in het Canadese Pickering in Ontario geboren aanvaller. Zijn aanstelling in 2015 als hoofdcoach bij Heerenveen leverde echter vrijwel direct succes op. Voor het eerst sinds 2002, legendarisch winnend doelpunt van Hans Kroon, won Flyers de beker. Kevin Nijland, Marco Postma, Mark Hoekstra en Yan Turcotte scoorden de goals in de 4-1 zege tegen Geleen.

Een jaar later was het weer raak voor Heerenveen. Deze keer werd Geleen met liefst 8-1 verslagen Marco Postma scoorde vier keer in dat duel. De derde beker voor Nason werd op 15 januari 2020 gewonnen. Deze keer werd Nijmegen met 5-2 verslagen.

Finale 2023

Wordt het straks de achtste voor Chris Eimers of de vierde voor Mike Nason? De voorverkoop van de bekerfinale is inmiddels in volle gang. Net als andere jaren verzorgt Ticketpoint de online verkoop van de kaartjes. Inclusief fee kost de reguliere toegang ‚ā¨17,50, voor een plaats op de business tribune heeft een kaartje de prijs van ‚ā¨28,50.